Українці і поляки вшанували жертв трагедії у Сагрині в 75-ту річницю подій

10 березня 2019 року у селі Сагринь Люблінського воєводства (Польща) вшанували жертв трагедії, яка сталась у цій місцевості 75 років тому.

У пам’ятних заходах узяли участь українці, представники об’єднання українців у Польщі, польські інтелектуали, представники влади та духовенства, а також заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак, секретар Державної комісії з увічнення воїнів і жертв репресій Святослав Шеремета, представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, посол України в Польщі Андрій Дещиця зачитав звернення Президента України Петра Порошенка до учасників заходу:

«Рівно 75 років тому українців, які проживали у Сагрині і навколишніх селах спіткала страшна трагедія. Внаслідок спланованої людиновбивчої акції підрозділи польського підпілля з Армії Крайової і «Батальйонів хлопських» винищили кілька сотень невинних людей, у тому числі беззахисних жінок і дітей, перетворивши у згарище це мальовниче село… Я мрію, щоб настав той день, коли помолитись за невинні душі у цьому скропленому кров’ю місці прийдуть президент України і президент Польщі. Переконаний, що невдовзі так станеться і ми спільно продовжимо традицію поєднання і примирення, вшановуючи жертв українсько-польської ворожнечі минулого».

У документі український Президент наголосив, що Україна і Польща не повинні ділити жертви на «свої» і «чужі» та «мірятись» їхньою чисельністю.

«Україна і Польща досі відчувають на собі маніпулятивні і підступні спроби Москви та її маріонеток в Європі розхитати дружбу і партнерство між нашими народами», – вказав Порошенко.

Події, які відбулися 10-11 березня 1944 року українці Холмщини будуть пам’ятати як найчорніший день свого життя. Здійснювали акцію польські підрозділи Армії Крайової під командуванням Зенона Яхимека разом з Батальйонами хлопськими (польськими партизанськими силами, які складалися переважно із місцевих селян) на чолі яких був Станіслав Басай. Імена цих командирів досі увічненні в назвах вулиць міст Грубешева та Томашева. Вони атакували українські села Андріївка, Березів, Бересть, Верешин, Ласків, Маличі, Малків, Модринь, М’ягке, Ріплин, Сагринь, Стрижівець, Теребінець, Теребінь, Турковичі, Шиховичі, повністю або частково спаливши їх. Польський наступ не обмежився цими днями і тривав протягом кількох наступних тижнів. За даними джерел, у ході операції було вбито від 1500 до 2000 українців. Детальніше.

Дослідники встановили 661 ім’я убитих, серед яких понад 100 дітей. Ці імена викарбовані на меморіальній таблиці і їх зачитали під час вшанування, поставивши запалені лампадки біля численних хрестів. Це була ініціатива групи польських інтелектуалів.

Матеріали по темі