1919 - народилася Олена Отт-Скоропадська, громадська діячка

1919, 5 липня – в Берліні (Німеччина) народилася Олена Павлівна Отт-Скоропадська, молодша дочка гетьмана Павла Скоропадського.

Олена Скоропадська з батьком. Фото: zaxid.net.

Активна учасниця Гетьманського руху в еміграції.

З 1975-го очолювала Союз гетьманці-державників. Усе життя плекала надію, що ідеї та діяльність Павла Скоропадського знайдуть ширше розуміння в українському суспільстві.

«Я напевно була зачата в Києві в найуспішніший період Гетьманату», –

писала у спогадах. Але вперше відвідала Україну лише в 1991-му, коли їй було вже 72 – єдина з-поміж шести дітей своїх батьків. 


«Я завжди задумувалася: наскільки може бути щасливою людина без батьківщини? Дев’ять років тому я вперше приїхала в Україну і тільки тут відчула себе українкою», –

скаже пізніше Олена Отт-Скоропадська в одному з інтерв’ю.


Була двічі одружена. Перший чоловік невдовзі після весілля загинув на фронтах Другої світової війни. З другим – швейцарцем Людвігом Оттом –  прожила майже 60 років.
Померла 4 серпня 2014-го у Швейцарії. Там же мешкають її дочки Олександра та Ірен.

Зі спогадів Олени Отт-Скоропадської «Остання з роду Скоропадських»:

«Я часто з захопленням думаю про своїх батьків. Чого тільки не довелося пережити цим людям за 47 років їхнього подружнього життя! … Я ніколи не почула від матері жодного слова нарікання за втрачені багатства, і від батька також. Це було для них обох несуттєвим. Що боліло моїх батьків, то це втрата улюблених людей, розчарування в людських стосунках, ненадійність, брак людської доброти й порядності, усе речі, які не мали матеріального виміру, з якими батькам, проте, довелося стикатися протягом усього їхнього життя».