Четвертий ролик проєкту «Південь без міфів» — про імперську концепцію «Новоросії»

Четвертий ролик проєкту «Південь без міфів» — про імперську концепцію «Новоросії»

Український інститут національної пам’яті презентує четвертий ролик в рамках інформаційно-просвітницької кампанії «Південь без міфів».

Кампанія «Південь без міфів» покликана поширювати історичні знання про минуле степової України та деконструювати російські імперські міфи про історію Північного Причорномор'я. Створення циклу анімаційних відео –  перший етап проєкту. 

Четверте відео в анімаційній формі про те, як відбувався процес колонізації українських степів Російської імперії. Зокрема у ролику закцентовано увагу на знищенні козацьких та татарських поселень з переінакшенням їх на російський імперський лад. Також у відео розкривається тема створення концепції "Новоросія", яка окреслювала процес колонізації Російською імперією українських степів та використання цього концепту сучасною Росією для виправдання агресії в Україні.

Кампанія #ПівденьБезМіфів покликана розповісти історичні факти про степову Україну, зокрема висвітлити внесок українських козаків та кримських татар у розвиток краю.

Ролик розробила студія  Young & Hungry production. Ініціатор та координатор інформаційно-просвітницької кампанії – заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак