Голова УІНП відвідав гору Монастир та інші українські місця пам'яті в Польщі

Голова УІНП відвідав гору Монастир та інші українські місця пам'яті в Польщі

26 червня офіційна делегація Українського інституту національної пам'яті на чолі з головою Інституту Антоном Дробовичем відвідала низку українських місць пам'яті, зокрема гору Монастир, де поховано бійців Української Повстанської Армії, які загинули в боях з радянським НКВД в 1945 році. 

"Український уряд та українська громада Польщі вітають встановлення системи відеоспостереження на горі Монастир біля могили українських повстанців, які загинули в 1945 році в боротьбі із частинами НКВД. Сподіваємося, що це зробить неможливими акти вандалізму тут у майбутньому. Очікуємо, що незабаром буде відновлена в первозданному вигляді та раніше понівечена польськими радикалами намогильна меморіальна таблиця з іменами загиблих", - заявив Антон Дробович

Голова УІНП нагадав, що "за законами світськими й релігійними, кожна людина має право на могилу із вказаним іменем, відтак перешкоджання цьому є беззаконням і проявом аморальної сваволі. Тим більше, що вказана могила є цілком законною, була встановлена самою польською стороною і включена до реєстру культурної спадщини відповідно до польського законодавства".


 

Також офіційна делегація УІНП відвідала інші українські місця пам'яті в Польщі, зокрема в селах Верхрата, Дев'ятир, Березки, Вільшана, Сивчина та Павлокома. Голова УІНП висловив велику подяку Українській громаді в Польщі за зусилля зі збереження місць пам'яті українського народу.

 

Нагадаємо,  у січні 2020 року на горі Монастир у Підкарпатському воєводстві у Польщі стався черговий акт вандалізму – була понівечена могильна дошка з іменами вояків УПА, які загинули у боях з НКВД у 1945 році.

Питання відновлення дошки з іменами воїнів УПА на горі Монастир неодноразово підіймалось в ході переговорів між Україною та Польщею. Зокрема, під час офіційного візиту голови УІНП Антона Дробович у Варшаву у грудні 2020 року.

Фото: Ігор Кромф