Стартував маратон історій про українців, які рятували життя під час Голокосту

Національний музей історії України у Другій світовій війні разом із партнерами розпочав проєкт «Українці-рятівники», який триватиме упродовж 2020 року. За цей час планується зібрати історії мешканців України, які під час Другої світової війни рятували життя євреям, ромам та іншим приреченим. 

Перший захід маратону відбувся 28 січня. Його приурочили до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту. У музеї говорили про людей, які під загрозою смерті робили все для того, щоб вберегти та захистити інших. Держава Ізраїль присвоює їм звання «Праведник народів світу». Станом на 2017 рік в Україні такого званная було удостоєні 2573 людини. Зокрема, 1995 року комісія проголосувала за присвоєння звання "праведник народів світу" братові митрополита Андрея Шептицького Климентію та греко-католицькому священику Маркові Стеку, але питання стосовно самого митрополита досі залишалося відкритим. Лише 27 січня 2020 року Всеукраїнський конгрес іудейських релігійних громад звернувся до центру пам’яті Голокосту “Яд Вашем”, аби присвоїти почесне звання митрополиту Андреєві Шептицькому.

Участь у відкритті проєкту “Українці-рятівники” взяла перший заступник голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак. Вона наголосила на надважливості завдання для кожного з нас завжди залишатися людьми.

Під час відкриття маратону. Перший заступник Голови Українського інституту національної пам'яті Аліна Шпак (справа)
Фото Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Проєкт «Українці-рятівники» передбачає збір усних історій та відео зі свідченнями про Голокост, артефактів із різних регіонів України. Ці матеріяли будуть оприлюднені на загальнодоступному двомовному сайті. Також заплановані щомісячні презентації на інформаційних сесіях у музеї, відповідних тематичних виставках, через соціальні відеоролики на телебаченні, інформаційні кампанії у громадському просторі тощо. У фіналі проєкту передбачено вихід видання.