У Києві відкрили перший у світі пам'ятник полковнику Армії УНР Петру Болбочану

У Києві відкрили перший у світі пам'ятник полковнику Армії УНР Петру Болбочану

У неділю, 4 жовтня, у Києві відкрили пам'ятник полковнику Армії УНР Петру Болбочану. Скульптура розташована в сквері названому також на честь українського полководця, що на вулиці Січових стрільців, навпроти кінотеатру "Київська Русь".

Пам'ятник полковникові Армії УНР відкрито в межах проєкту “Українська історія в камені”. В межах цього ж проєкту планується спорудження пам'ятників княгині Ользі в Ізмаїлі та Василю Сліпаку в сквері його імені на Подолі.

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, який був присутній на церемонії відкриття, зауважив, що це дуже знаменна подія, адже це перший у світі пам'ятник Петру Болбочану, і відкритий він саме під час святкування століття подій Української революції 1917-1921 років.

"Петро Болбочан був вагомою для Києва історичною постаттю. Саме він брав участь у формуванні військових підрозділів, в яких служили кияни під час боротьби за Українську Незалежність. Він був учасником звільнення Києва від більшовиків", - наголосив Дробович.

Також голова УІНП нагадав, що у 1918 році полковник Петро Болбочан очолював операцію зі звільнення Криму від більшовиків, що дуже символічно, якщо врахувати контекст українсько-російської війни, першим актом якої стала окупація Росією Криму.

"101 рік тому Петро Болбочан загинув внаслідок з'ясувань політичних відносин між різними силами в УНР. Багато істориків зазначають, що страта Болбочана була несправедливою і політично вмотивованою. Відповідно, українське суспільство зараз віддає йому належну шану й запам'ятовує урок з минулого: за політичними чварами та партійними міжусобицями не повинні страждати державницькі інтереси", - резюмував Дробович

Фото: Антон Дробович