На Вінниччині відкрили меморіальний знак жертвам більшовицького терору

На Вінниччині відкрили меморіальний знак жертвам більшовицького терору

20 серпня 2020 року, у селищі Літин Вінницької області, відкрили меморіальний знак «Жертвам більшовицького терору» на братській могилі літинців, розстріляних чекістами восени 1922 року.

У заході взяли участь керівництво району, краєзнавці, волонтери, активна громадськість краю, а також начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко.

«Відновлення нашої національної пам’яті, дослідження історії боротьби за українську державність у XX ст., вшанування пам’яті загиблих земляків-подолян є надзвичайно важливим сьогодні, коли точиться новітня російсько-українська війна. Адже 100 років тому українську державність та українців знищували московсько-більшовицькі окупанти лише за підтримку уряду УНР та право бути господарем на своїй землі. Попри поразку регулярної української армії та виїзду Симона Петлюри закордон, подоляни не змирились, а продовжували боротьбу. Саме Літинщина на початку 1920-х років стала осердям боротьби повстанців Якова Шепеля та Якова Гальчевського. Натомість більшовицькі карателі з ЧК зганяли злість на простих місцевих жителях, пам'ять яких сьогодні вшановуємо», – зазначив у своєму виступі Богдан Галайко.

Відкрили пам’ятний хрест громадські активісти Любов Чекотун та Дмитро Колісник, які приклали багато зусиль з відновлення могили та організації заходу. Освячення меморіалу та літургічну панахиду за жертвами більшовицького терору провели настоятель храму Святого Миколая ПЦУ у Літині отець Андрій Грабар, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці отець Василь Дида, настоятель храму Святого Дмитрія Солунського отець Василь Буйницький та протоієрей Анатолій Блащак.

В урочищі «Дубки» майже 100 років знаходиться братська могила літинців, яких розстріляли чекісти восени 1922 року. Тут стратили понад 80 мирних жителів.

Пам'ятний знак встановлений за кошти представників літинської громади і приурочений 29-й річниці Незалежності України, а також Дню пам'яті жертв тоталітарних режимів, який європейська спільнота вшановує щорічно 23 серпня.

Фото: Богдан Галайко