Представниця УІНП взяла участь у тренінгу з правосуддя в Гаазі

Представниця УІНП взяла участь у тренінгу з правосуддя в Гаазі

З 27 до 31 травня 2024 року Гаазька академія місцевого управління, Інститут Ассера, незалежна неурядова організація UpRights за організаційного сприяння Національного агентства України з питань державної служби та Вищої школи публічного управління проводили тренінг для тренерів у межах програми «Відновлення гідності та правосуддя в Україні».

Йшлося про мирне врегулювання та реінтеграцію тимчасово окупованих територій в постконфліктний період і про те, які кроки органи державної влади і місцевого самоврядування мають зробити вже сьогодні, в умовах активної фази збройної зовнішньої агресії.

У міжнародній практиці є комплексний інструмент для забезпечення сталої трансформації від війни до мирного стану. Це – перехідне правосуддя, що містить такі складові, як відшкодування збитків жертвам конфлікту, встановлення істини та історичної правди, покарання винних (люстрація) і проведення інституційних реформ задля неповторення конфлікту у майбутньому. Експерти відзначають, що більшість цих елементів реалізуються після припинення конфлікту. Проте успіх їх імплементації залежатиме від того, наскільки ретельно держава підготувалася до цього процесу і підготувала суспільство.

Начальниця Управління реалізації політики національної пам’яті в регіонах та підпорядкований установ Олена Охрімчук, яка взяла участь у навчальній поїздці, під час різноманітних активностей тренінгу презентувала українській команді та нідерландським організаторам проєкти Українського інституту національної пам’яті, зокрема щодо фіксації подій сучасної російсько-української війни, оцінки злочинів комуністичного тоталітарного і рашистського режимів, вшанування жертв війни і меморіалізації борців за суверенітет і територіальну цілісність України.

Також 14 червня 2024 року Олена Охрімчук провела для колег інформаційно-популяризаційну бесіду про політики постконфліктного періоду і перехідного правосуддя як способу довгострокового відновлення миру і неповернення до конфлікту і значення діяльності Інституту щодо збереження пам’яті про події та героїв сучасної російсько-української війни в контексті налагодження сталого суспільного діалогу, особливо на деокупованих територіях.