У Львові презентували видання про пересильну тюрму №25

У Львові презентували видання про пересильну тюрму №25

26 листопада, о 12:00, на онлайн-платформі Zoom відбулася презентація документального видання “Пересильна тюрма №25 у Львові”. Книга видана за сприяння Українського інституту національної пам'яті.

В презентації взяли участь голова Українського Інституту національної пам’яті Антон Дробович, директорка Меморіального музею тоталітарних режимів “Територія Терору” Ольга Гончар, а також авторський колектив видання - історики Олександр Пагіря, Андрій Усач, Юрій Коденко та культурологиня Анна Яценко

"Ми живемо у часи після панування двох страшних тоталітарних режимів XX століття – націонал-соціалістичного та комуністичного. Ми, сучасні громадяни України, не застали багатьох антигуманних практик цих режимів, зокрема доносів, насильницьких депортацій, терору, геноциду, системи концентраційних та трудових таборів, каральної психіатрії тощо. Однак в усіх європейських країнах, які колись були під владою нацистів чи комуністів, залишилося чимало місць, що зберігають пам’ять та розповідають про моторошні події минувшини. Можна у різний спосіб вчиняти із ними: зруйнувати й побудувати натомість щось нове, змінити цільове призначення й перетворити у світлий громадський простір або, наприклад, зберегти все як є і музеєфікувати. Останню з названих стратегій обрала громада Львова, започаткувавши у 2009 році на території колишніх ґетто та пересильної тюрми Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору». Сьогодні це потужна інституція, колектив якої багато робить для того, щоб пролити світло на складну і травматичну історію нашого народу. Зокрема і це видання є його черговою важливою перемогою у відновленні правди про минуле, збереження національної пам’яті громадян України. Український інститут національної пам’яті радо підтримав цей проєкт, адже, по-перше, Львів є надзвичайно популярним туристичним центром. Уже завтра тисячі туристів будуть гортати цей каталог і дізнаватися правду про злочини тоталітаризму й долі його жертв. По-друге, ми сподіваємося, що його створення надихне інші українські меморіальні інституції готувати та видавати аналогічні інформаційні продукти для широкого загалу", - зауважив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Пересильна тюрма розташовувалась у львівській дільниці Підзамче у 1944-1955 роках. Основною її функцією було короткочасне утримання в’язнів та організація їхнього подальшого транспортування до виправних колоній, виправно-трудових таборів або інших тюрем. Станом на 1947 рік таких тюрем у системі ГУЛАГу було 57 - найвідоміші розташовувались на території Росії. Щодо України, то найбільша установа цього типу були розташована у Львові - вона стала місцем концентрації в’язнів з шести областей Західної України. Це - радянські та німецькі військовослужбовці, учасники українського та польського підпілля, особи, засуджені за кримінальні та побутові злочини. Українці, поляки, росіяни, євреї, білоруси, вірмени… У стінах “пересилки” одночасно могли перебувати від 3 до 6 тисяч осіб. Всього ж з 1944 по 1953 року було депортовано близько 210 тисяч осіб з територій Західної України.  

Сьогодні на цьому місці розташовані поліклініка, приватні структури, а також музей “Територія Терору”, який цього року започатковує розмову про місце, що довгий час було поза пам’яттю Львова та України. Документальне видання розповідає не тільки історію Пересильної тюрми, але й людей, чия доля була пов’язана з цим трагічним місцем. 

Переглянути видання онлайн за посиланням:
https://cutt.ly/ChdRvFR

Переглянути презентацію можна за посиланням: https://cutt.ly/4hdRJem