У Німеччині відбулися зустрічі з представниками Українського інституту національної пам’яті

У Німеччині відбулися зустрічі з представниками Українського інституту національної пам’яті

З 7 по 14 червня в Німеччині відбулися заходи, на яких було презентовано популяризаційні проєкти Українського інституту національної пам’яті про сучасну російсько-українську війну та Революцію гідності.

На запрошення Freundschaft kennt keine Grenzen та громадської організації «Українська мова і культура в Мюнстері» в трьох містах – Гейдельберзі, Нюрнберзі та Мюнстері співробітники Українського інституту національної пам’яті презентували свої проєкти. Зоя Заблоцька, керівниця Управління популяризаційної роботи та меморіальних заходів і Тетяна Ковтунович, завідувачка сектору усної історії та збереження історичних свідчень, розповіли про реалізовані проєкти. Ці проєкти були створені у період боротьби України проти російської агресії. Вони спрямовані на переосмислення багатьох явищ і стереотипів у суспільній свідомості не лише в Україні, але й за її межами.

Зокрема в межах представлення діяльності Українського інституту національної пам’яті, було презентовано виставку «Стерті з лиця землі», що ілюструє людиноненависницький, геноцидний характер війни Росії проти України, через фото демонструє населені пункти перетворені російською армією на пустку та руїни.

Окремим заходом відбулися презентації видань: «Без ротації», що містить спогади вихідців із Донбасу, які з 2014 року і до тепер воюють за Україну, та «Дівчата зрізають коси», що містить розповіді 25 жінок, які опинилися на війні ще у 2014-2015-му роках.

У презентаціях цих видань взяв участь і герой книги «Без ротації» Євген Жук, який поділився власним досвідом участі в бойових діях та відповів на численні запитання гостей, серед яких було багато громадян Німеччини.

Євген засвідчив, що саме такі, як він, воїни, які воюють за свій дім, що опинився в окупації з перших днів війни, руйнують російський пропагандистський міф про те, що російсько-українська війна, яка триває уже десять років, була виявом протесту місцевого населення, а не ретельно спланованою спецоперацією російських спецслужб за масової участі підготовлених агентів-провокаторів та регулярних збройних сил РФ.

Також відбулися перегляди та обговорення фільму «Вогнехреща», який через голоси очевидців, що об’єдналися в одному бажанні вибороти незалежність і європейський вибір України, представляє супротив російському імперському злу ще під час подій Революції Гідності.

Після презентацій та перегляду фільму в Гейдельберзькому університеті (Heidelberg University) відбулася зустріч з представниками Університету, яким було передано набори видавничої продукції Українського інституту національної пам’яті для бібліотеки та окремих кафедр Університету. У відповідь професор економіки Гейдельберзького університету Вінфрід Шнайдер-Детерс подарував УІНП своє видання «Війна Росії в Україні. Дебати про мир, фашизм і воєнні злочини, 2022–2023».

Тепла розмова відбулася і в Українському будинку в Мюнстері з представниками української громади. Вони запропонували тиражувати вуличну виставку «Стерті з лиця землі» і експонувати її в містах Німеччини. Мета виставки - спонукати громадян Європейського союзу до пошуку відповідей на ключові запитання. Чому ця війна була неминучою? Які цінності ми відстоюємо? Якою має бути Україна і світ після перемоги?

Усі заходи проходили у надзвичайно щирій атмосфері відкритості та зацікавленості Україною. Багато з гостей у різний спосіб допомагають Україні, тому ця зустріч була для них як зворотний зв'язок у розумінні важливості нашої спільної справи – боротьби за вільну і незалежну Україну.