У Варшаві відбувся показ фільму «Вогнехреща»

У Варшаві відбувся показ фільму «Вогнехреща»

30 листопада у Варшаві незалежна громадська організація «Центр Карта» в межах заходів до 10-ї річниці подій революції Гідності організувала показ фільму Українського інституту національної пам’яті «Вогнехреща».

«Центр Карта» – фундація з 40-річною історією, яка створила найбільший громадський архів XX століття в Польщі з найбільшою колекцією усноісторичних свідчень учасників польської «Солідарності».

Після показу фільму відбулося обговорення стрічки, в якому взяли участь режисерка та авторка ідеї Тетяна Ковтунович та польський громадський діяч, політик, легенда польської «Солідарності» Збігнев Буяк.

Режисерка Тетяна Ковтунович розповіла про усноісторичний проєкт Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія», під час роботи над яким і виникла ідея створення фільму на основі спогадів людей, які були свідками та учасниками подій, що відбувалися в Києві на вулиці Грушевського в кінці січня 2014-го року.

Пан Збігнев Буяк поділився своїми спогадами про Майдан, який він відвідав зразу після втечі Януковича з України: «Ми гуляли з одним французьким журналістом по велелюдному Майдану і перше, що мене вразило, то ті барикади, які були так професійно побудовані – Майдан був як фортеця, а друге, це те, що поряд із наметами, барикадами, навіть у місцях, де щойно були запеклі сутички, вціліли всі вітрини бутиків, кав’ярень, які продовжували працювати. Самі люди з Майдану охороняли їх. Це особливо вразило мого французького друга, який мав великий досвід спостереження за масовими акціями, протестами у Франції».

У дискусії йшло не лише про створення фільму та події Революції Гідності, але і про російсько-українську війну, про підтримку Польщею України в цій війні, а також загалом про сучасну європейську політику та інтеграцію України в Європу.

Дякуємо польським колегам за переклад фільму польською, згодом фільм з польськими субтитрами можна буде побачити на ютуб-каналі Українського інституту національної пам’яті.