Європейська мережа установ із вивчення Голокосту EHRI засудила вторгнення Росії в Україну. Заява

Заява була оприлюднена на офіційному сайті організації. Публікуємо її переклад українською.

Європейська мережа дослідницьких інституцій та установ, що надають можливість вивчення історії Голокосту в Європі (European Holocaust Research Infrastrucrure) твердо засуджує нещодавнє вторгнення Росії в Україну та глибоко стурбована його наслідками для цивільних громадян, не кажучи вже про інших живих істот на цій землі. Як дослідницька мережа з вивчення геноциду та війни, ми шоковані, що неспровокована та невиправдана атака на суверенну державу можлива у Європі у 21 столітті. Хоча б лише з огляду на наші власні дослідження, ми чутливі до смертей, насильства і травм, спричинених цією війною. 

EHRI є водночас цифровою інфраструктурою та міжнаціональною мережею експертів. З огляду на небезпеку для дослідників Голокосту з України та їхніх сімей ми наполегливо заохочуємо їх повідомити нас про їхню поточну ситуацію та потреби незалежно від того, чи вони перебувають в Україні, чи шукають прихистку за кордоном. Ми в EHRI поширимо цю інформацію всередині нашої професійної спільноти та координуватимемо контакти і пропозиції допомоги.

Упродовж Другої світової війни понад мільйон євреїв було вбито на території України під час масових розстрілів, у гетто й концентраційних таборах або через невільницьку працю. Вільні дослідження про Україну є дуже важливими для розширення знань людства про переслідування та геноцид євреїв, ромів й інших груп. EHRI вважає за честь партнерську співпрацю з Центром міської історії Центрально-Східної Європи у Львові.

Наша стурбованість про майбутнє досліджень Голокосту в Україні лише посилюється у зв’язку з кричущою брехнею російської державної пропаганди про буцімто необхідність «денацифікувати» Україну. Ми наполегливо відкидаємо цинічне використання такого терміну з метою окупувати іншу країну та перешкодити її вільному демократичному розвитку.

Рада правління EHRI

До мережі входять 27 партнерських інституцій, які провадять активну діяльність у сфері дослідження та документування Голокосту в Європі, Ізраїлі та Сполучених Штатах Америки.