1934 - помер Михайло Грушевський, історик

1934, 24 листопада – відійшов у вічність Михайло Грушевський, видатний вчений, політик. Його доробок складається з понад 2 тис. наукових праць.

                       

Він  автор 10-ти томної «Історії України - Руси». Голова Наукового Товариства імені Тараса Шевченка (НТШ) та Українського Наукового Товариства імені Тараса Шевченка (УНТ). Голова Української Центральної Ради. 
Восени 1934-го Михайло Грушевський з дружиною та донькою відпочивали у Кисловодську. Спочатку відпочинок видавався вдалим, погода тішила теплом, і настрій був бадьорим. "Ми знову в тій же кімнаті що торік – ми нею були задоволені і просили її знову, і навколо те саме, і се приємно, – писав у листі до брата Олександра Грушевський, – нова їдальня введена вже в експлуатацію, простора і ясна, тільки ще умебльовання нема; а мешкальний корпус має бути готовий по новім році, тоді буде просторно, або краще сказати – буде більше місць. Бо просторніше стало і сього року – але через те, що дуже обмежили число місць. Тепер всього 80 з чимось – се нормальне число, а торік було 180!
Бібліотека ж не приведена до порядку, в дуже нужденному стані, але сими днями, каже директор, будуть нові шафи, і в них нові книги – мовляв їх багато.
Ходив я сьогодні до бібліотеки в Нарзанній галереї, запас белєстристики дуже маленький і все цікаве вже розібране – очевидно тільки по протекції можна дістати!"
У середині жовтня Грушевський захворів, і хвороба виявилась серйознішою, ніж думалось. Кілька операцій із лікування карбункулу було проведено у санаторії місцевим, не дуже досвідченим лікарем. Час було втрачено, побороти це важке запалення у санаторії не вдалося і Грушевського перевели до Кисловодської лікарні.
Про те, що відбувалось далі, свідчить історія хвороби Михайла Грушевського.
"14/11
Под эфирным наркозом множественные, проникающие разрезы в области верхнего и нижнего карбункулов. Обильные гнойные выделения. К вечеру состояние удовлетворительное. Особых жалоб нет. […]
16/11
Переливание крови цитратным способом 300 куб. см., взятой от дочери. К концу переливания резкий озноб. Переливание перенес хорошо. […]
18/11
Температура снова поднялась, состояние по-старому […]
19/11
Состояние тяжёлое, озноб. Пульс частый слабого наполнения.
20/11
Опухоль поднимается выше к волосистой части головы. Формируется абсцесс в области угла левой лопатки.
21/11
Под хлорэтиловым наркозом дополнительный разрез шеи, разрез нового абсцесса. Все ткани имбибированы гноем, проникающим до глубоких слоев. Пульс частый. Больной в полусознании.
22/11
Переливание от дочери 300 куб. см крови. Переливание без осложнений и без реакции. К вечеру состояние тяжелое. Пульс 120 слабого наполнения, аритмичен. Состояние полусознательное, бред […]
23/11
Состояние тяжелое, резкая слабость, упадок аппетита, сонливость, бред […]
24/11
Сердечная слабость нарастает, температура ниже нормы. Пульс 120, едва прощупывается. Сознание помрачено. В 2 ч[аса] дня смерть при нарастании сердечной слабости".
29 листопада 1934-го Михайла Грушевського поховали у Києві на Байковому кладовищі.


За матеріалами Оксани Юркової. Джерело: http://www.istpravda.com.ua/research/2014/11/24/145966/