2022 - вихід українських захисників із Азовсталі

2022, 20 травня - завершився вихід українських захисників із Азовсталі. Досі тисячі родин чекають на повернення своїх коханих і близьких людей із російського полону.


Завод «Азовсталь» був останнім рубежем українських військових у Маріуполі, які 86 днів тримали оборону в місті, відтягуючи на себе сили ворога.
Бункери «Азовсталі» стали прихистком і для цивільних. Евакуація з заводу розпочалася 16 травня 2022-го. Цивільних доправили на підконтрольну Україні територію. А військові, які отримали наказ від командування скласти зброю задля збереження життя, потрапили в російський полон.

29 липня 2022 року щонайменше 50 полонених оборонців Маріуполя загинули під час теракту, який росіяни скоїли в Оленівці.
За даними Асоціації родин захисників «Азовсталі», понад 1500 українських військових, які обороняли Маріуполь, залишаються в російському полоні. Родини часто навіть не мають змоги дізнатися, в якому стані їхні рідні. Для них важливо, щоб у суспільстві памʼятали про тих, хто вже два роки переживає пекло полону. Памʼятали, що їхні родини продовжують переживати біль розлуки і перебувати у невідомості.

Нагадаємо, що Маріуполь захищали військові 12 бригади Нацгвардії «Азов»,  56 мотопіхотна 36 бригади морської піхоти, підрозділи берегової охорони Державної прикордонної служби, поліція, тероборона і добровольці.
Хронологію війни у Маріуполі реконструювали «Тексти»: https://texty.org.ua/.../vohon-i-stal-hronolohiya-vijny.../