До 100-річчя культурної дипломатії відбувся хоровий конкурс

26 грудня відбулося відкриття всеукраїнського конкурсу хорових колективів "Щедрик Фест" на честь 100-річчя заснування Української Республіканської Капели під керівництвом Олександра Кошиця та презентація ювілейного турне країнами Європи та Америки  хору-переможця на честь світового тріумфу «Щедрика».

Ініціатори та організатори  події не випадково обрали для неї мистецький салон Київського національного Університету ім. Тараса Шевченка. Саме у цих стінах відбулося перше публічне хорове виконання «Щедрика» у 1916 році, яке принесло Миколі Леонтовичу визнання і славу. Тоді подільську щедрівку, над музикою до якої композитор працював упродовж шести років, із кількома повтореннями на «біс» проспівав хор Київського університету. Диригував Микола Леонтович. Ця подія стала стартом для уже понад столітньої тріумфальної мандрівки української Різдвяної пісні країнами і континентами.

А потім відбулися безпрецедентні гастролі Капели під керівництвом Олександра Кошиця 18 країнами Європи та Америки у 1919-1924 рр. Це був перший проект культурної дипломатії в історії України. Сьогодні, століття потому, перед Україною знову постало питання збереження незалежності та міжнародного визнання. Тому, власне, хор-переможець "Щедрик Фесту" і повторить цей тур у 2019 році. Австрія, Бельгія, Великобританія, Німеччина, Франція, Чехія, Швейцарія Канада та США - на честь 100-річчя Капели і світового тріумфу «Щедрика», що нині є найбільш пізнаваною різдвяною піснею у світі в обробці українського композитора Миколи Леонтовича, який з 1904 по 1908 роки викладав в залізничній школі с. Гришине  - нині місто Покровськ, Донецька обл.

Всеукраїнський конкурс хорових колективів "Щедрик Фест" проходить у двох містах Києві та Покровську.

26 грудня у Києві відбулося символічне відкриття і перший конкурсний день  в номінації  «Дитячі хори» (5 хорів).

27-28 грудня у Покровську пройдуть конкурсні дні в номінаціях «Однорідні хори» та «Змішані хори». За підсумками конкурсу у трьох номінаціях буде обрано найкращий український хор, який отримає право здійснити ювілейний тур Європою і Америкою, як хор Олександра Кошиця 100 років тому.

В номінації «Дитячі та юнацькі хори» змагалися 5 хорів. Перемогу отримав Хор хлопчиків та юнаків Муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім. Л.Ревуцького.

Після кожного виступу діти  прикрашали новорічну ялинку дзвіночками та заповнювали лотерейні квитки. Ці «київські» дзвіночки поїдуть у Покровськ і також будуть залучені в прикрашанні Новорічної ялинки 5000 дзвіночків на Донеччині і фіксації національного рекорду. У фіналі учасників конкурсу привітала Радник Міністра культури України Анжеліка Рудницька.

У відбірковому турі, який тривав з жовтня 2018 р. брало участь 40 хорів з усієї України. Всього відібрано 17 найкращих дитячих та дорослих хорів. Крім Покровська планується їх виступ у Маріуполі, Слов'янську, Краматорську, Костянтинівці, Святогірську. Це буде наймасштабніша всеукраїнська культурна подія на Донбасі за останні чотири роки, що дуже актуально у зв'язку з російською військовою агресією.

На завершення фестивалю - відбудеться не тільки  оголошення переможців і країна дізнається, нарешті, назву хору, який поїде у ювілейне світове турне, а й встановлення двох національних рекордів України. Одночасне виконання  Щедрика 2500 тис. жителями Донеччини і гостями регіону, а також прикрашання Новорічної Ялинки у Покровську більше 5000 дзвіночків. Під час встановлення рекордів буде розіграно в лотерею 50 місць на поїздку в травні до Чехії на виступ хору-переможця #ЩедрикФесту. Вперше в Покровську Донецькій обл. в ці дні буде створено справжнє Різдвяне містечко, у якому і дасть open-air концерт відомий музикант-мультиінструменталіст Олег Скрипка.

Нагадаємо, що до 100-річчя відомого турне Української республіканської капели країнами Європи та США зусиллями Покровської міської ради (Донецька область) та Українського інституту національної пам’яті була зорганізована вулична фотовиставка «Культурна дипломатія України: світовий тріумф Щедрика». З вересня по грудень 2018 року вона демонструватиметься багатьма обласними містами країни.

Детальна інформація про конкурс на сайті.

Матеріали по темі