На Хрещатику відкриють виставку про Мазепу, Петлюру та Бандеру

До Дня Незалежності – розповідь про трьох осіб чиїми іменами називали цілий народ під назвою «Фактор свободи». 

23 серпня, 12:00

Київ, вул. Хрещатик, 22,

(біля будівлі Головпошти)

«Фактор свободи» – такою була роль Мазепи, Петлюри та Бандери в українській історії. Так і назвали виставку, яку відкриває напередодні Дня незалежності Український інститут національної пам’яті та Центр досліджень визвольного руху. 

На 2019 рік припали ювілеї відразу трьох знакових для нашої історії осіб – Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери. 

Біографії цих постатей дуже різні, але їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для свого народу. Проте на шляху до її реалізації стояв ворог – Російська імперія. У протистоянні з ним їхні імена стали символом для свого народу і тавром для його ворогів. Цілі покоління їхніх послідовників називали мазепинцями, петлюрівцями, бандерівцями. 

Автори спробували уявити, як би виглядали профілі у фейсбук Мазепи, Петлюри, Бандери. Які місця показала б їхня гугл-мапа, кого б вони зафрендили. Показати світло та тіні їхніх ключових рішень.

Автори виставки:  Володимир Бірчак, Володимир В’ятрович, Олеся Ісаюк, Богдан Короленко, Максим Майоров, Віталій Огієнко, Ярослав Файзулін, Олена Шарговська, Вікторія Яременко, Ярина Ясиневич.

Над проектом працювали: Зоя Бойченко, Наталія Іванченко, Петро Клим, Володимир Поліщук, Оксана Полтавець, Назар Ясиневич.

Виставка доступна для огляду 24/7 на Хрещатику.