У Михайлівському Золотоверхому монастирі молилися за загиблими українськими героями

У храмі Іоанна Богослова у Михайлівському Золотоверхому монастирі відбулася традиційна щомісячна панахида за українськими героями, які загинули в російсько-українській війні у травні 2020 року. 

Минулий місяць став фатальним для чотирьох військових. Від рук російських окупантів загинули: Олександр Карпика, Сергій Губанов, Євген Сафонов, Віталій Лімборський.

Наймолодшим загиблим було по 24 роки, старшому – 44. Троє – солдати ЗСУ, один – офіцер з батальйону поліції спецпризначення. Три обстріли (зокрема снайперський), один підрив на міні. Також три смерті – на Луганщині (райони н.п. Катеринівка Кримське, Трьохізбенка), одна – в Донецькій області (Мар’їнка).

Згадаймо кожного:

  • Олександр Карпика, старший солдат 12-го окремого полку оперативного забезпечення ОК “Північ”. Народився 25 березня 1996 року в Старобільську на Луганщині. Олександр загинув 13 травня від кулі російського снайпера в зоні відповідальності 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького, поблизу Катеринівки в Попаснянському районі.
  • Сергій Губанов, командир батальйону “Луганськ-1” полковник поліції. Народився 21 червня 1975 року в Стаханові (нині – окупована Кадіївка) Луганської області. Загинув 20 травня біля Трьохізбенки під час рейду з виявлення контрабанди. Комбат, як завжди, ішов на чолі патруля. І першим підірвався на міні. Він помер дорогою до лікарні. Указом президента Сергію Губанову надано звання Героя України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”. Більше про нього можна прочитати за посиланням - https://bit.ly/2Y4lvVu
  • Євген Сафонов, солдат 93-ї окремої механізованої бригади. Народився 25 листопада 1988 року в місті Павлоград Дніпропетровської області. Загинув 21 травня, коли вантажівка, в якій їхали вояки, потрапила під ворожий обстріл. Євген Сафонов загинув на місці. 
  • Віталій Лімборський, військовослужбовець 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу, молодший сержант. Народився 20 березня 1996 року в селі Суботці Знам’янського району Кіровоградської області. Віталій, який стояв біля бійниці й вів спостереження, загинув від кульового поранення в голову 26 травня.

Очолив панахиду за полеглими героями, які загинули в боях за незалежність України, та молитву за перемогу українського війська протоієрей Православної Церкви України Павло Мельник. 

Участь у богослужінні взяли ініціатори цього заходу, співробітники Українського інституту національної пам’яті Роман Кулик та Павло Подобєд. Також долучились Олександр Терещенко і Дмитро Моцак - представники Міністерства ветеранів.

Під час своєї промови, Отець Павло закликав усіх згадувати наших воїнів не з сумом, а з шаною та гордістю за їхню самопожертву в ім'я України. 

Наприкінці заходу Роман Кулик поіменно згадав полеглих героїв, розповівши їхні біографії, особливо зупинившись на історії життя Сергія Губанова, якому було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” посмертно.

Після богослужіння учасники запалили лампадки біля Стіни пам'яті. 

Вічна пам’ять полеглим за Україну.
Інформаційна довідка про загиблих за матеріалами: Лесі Шовкун та Дмитра Лиховія, видання «Новинарня»
Фото: Академічний храм святого апостола і євангелиста Іоана Богослова та Роман Кулик