У Миколаєві презентували книгу «Люди «сірої зони»

22 квітня у Миколаєві у приміщенні Муніципальної виставкової зали Миколаївського міського палацу культури і мистецтв відбулася презентація книги «Люди «сірої зони»: свідки російської анексії Криму 2014 року».

«Люди «сірої зони» — це перша книга, де зібрані свідчення українських активістів і просто небайдужих людей, для яких «приєднання» півострова до Росії стало початком життя в «сірій зоні» — території, де не діють закони цивілізованого світу.

«Анексія Криму — це те, що досі болить неймовірно. Частина моєї душі залишилася у Криму назавжди. Я вважаю, що ми повинні усіма засобами і законними методами боротися за його повернення до України. Головне - не припиняти говорити в родинах і на суспільних майданчиках. І я особисто  зробила те, що можу», — зазначила на початку презентації ініціатор та організатор заходу у Миколаєві Катерина Стингач.

У проекті авторів Анни Андрієвської та Олени Халімон йдеться про ту частину історії «кримської весни», яку замовчує або навмисно спотворює російська пропаганда. Понад півсотні оповідей спростовують міфи про те, що анексія півострова була безкровна і що «кримчани не намагалися чинити опір, а добровільно вибрали Росію». Серед авторів розповідей є нинішні в’язні Кремля – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух.

«Анексія Криму – це воєнний злочин. І рано чи пізно, той хто його вчинив – Російська Федерація та її очільник Путін будуть покарані. Сподіваємося, що ця книга стане частиною доказової бази у міжнародних судах. З фото та свідченнями кримчан, які бачили усе на власні очі», - підкреслила у виступі співавторка книги Олена Халімон.

Учасники презентації мали змогу подивитися документальний фільм Ігоря Чайки «Острів Крим. Дежавю» та поспілкуватися з автором.  

Також Олена Халімон розповіла про заходи та популяризаційно-просвітницькі матеріали Інституту.

Завантажити книжку можна за посиланням.