У Полтаві відзначили 30-річчя Народного Руху України

У Полтаві відзначили 30-річчя Народного Руху України

У Полтавському краєзнавчому музеї урочисто відзначили 30-річчя заснування Народного Руху України. Ювілей НРУ внесено Верховною Радою до переліку пам’ятних дат та ювілеїв 2019 року.

Захід організували за ініціативи Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, за підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Полтавської ОДА, Департаменту культури й туризму Полтавської ОДА, Державного архіву Полтавської області.

В урочистостях узяли участь ті, хто стояв біля витоків та долучився згодом до багатотисячної організації, яка стала локомотивом боротьби за українську державність та процесів національного відродження наприкінці ХХ ст.

Протягом вересня, жовтня, листопада, грудня 1989 року осередки Руху густою сіткою покрили територію України, зокрема й Полтавщини.

«Полтавський Рух починався з клубу «Рідне слово», згодом «Просвіти», і став однією з найсильніших організаційно та ідейно. Коли в 1999-му була спроба розколоти Рух, «відкололися» тільки дві районні організації. Тому що був багаж культурних і політичних знань. Рух швидко поширився областю, наша мета була незалежна Україна, у якій би дотримувалися права людини, розвивалася ринкова економіка тощо», — поділився спогадами учасник установчих зборів НРУ, перший голова Полтавського міського (1989-1994) та голова обласного Руху (1994 — 2005 рр.) Микола Кульчинський.

Учасників зібрання привітав заступник голови Полтавської облради Анатолій Ханко та вручив активістам грамоти від облради.

«Рух — це моя перша любов. У мене вдома ще зберігаються вирізки з демократичних газет тих часів. Відтоді я зацікавився політикою. Дякую за те, що ви змогли підпалити цю московську, радянську імперію, і завдяки Руху Україна відбулася», — наголосив він.

Ретроспективу виникнення та діяльності Руху на Полтавщині відтворили за допомогою слайд-шоу з архівних унікальних фотографій.
Зібрання поблагословив настоятель Свято-Покровського храму м. Полтави Миколай Храпач, який очолив відродження Української церкви на Полтавщині. З вітальним словом звернувся директор Полтавського краєзнавчого музею Олександр Супруненко.

Грамоти від ОДА рухівцям вручив начальник відділу взаємодії з громадськими об’єднаннями Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Полтавської ОДА Олександр Отич, батько якого також був «рухівцем».

Присутні переглянули фільм Анатолія Мішина «Рух. Полтавські сторінки». Автор, колишній журналіст телеканалу «Лтава», а зараз начальник відділу інформації Департаменту інформаційної діяльності та зв’язків із громадськістю ОДА розповів, що пишається знайомством із героями тих часів.

Спогадами ділилися учасники установчих зборів НРУ, засновники та активісти Руху на Полтавщині – перший голова Полтавської крайової організації НРУ Олександр Келим, Зоя Коваленко, Ганна Кіященко, Світлана Григор’єва, Микола Кульчинський. Останній, зокрема, пригадав, якими труднощами супроводжувався  приїзд до Полтави Патріарха Мстислава.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар, який вступив до Гадяцького осередку Руху 18-річним, згодом переїхав до Полтави, де пройшов шлях від прес-секретаря до голови обласної організації НРУ у 2005-2009 роках. Він у виступі звернув увагу на основні положення Закону України “Про правовий  статус і визнання борців за незалежність України у 20 ст.”, який увічнює цілу низку організацій, починаючи з Центральної Ради, Директорії УНР, ОУН і УПА і закінчуючи Народним Рухом України. Він поділився спогадами про становлення НРУ в Гадяцькому районі, згадавши теплим словом перших рухівців – Олексія Басараба, родину Юревичів, Анатолія Скаженика та ін. Розповів про перші мітинги під синьо-жовтими прапорами у Гадячі, встановлення пам’ятних знаків жертвам Голодомору, зокрема в с. Лютенька,  та свою участь у мітингу під Верховною Радою 4 вересня 1991 року, коли над парламентом вперше підняли синьо-жовтий прапор. 

“Рухівська ідея – це ідея боротьби за незалежність. Рух – продовжувач справи своїх великих попередників. Саме ця ідея покликала на захист країни від російської агресії перших добровольців, завдяки їй з’явився потжний волонтерський рух на підтримку ЗСУ. Вона не знята з порядку денного, російсько-українська війна – це зараз найголовніший виклик сьогодення: зберегти державну незалежність”, – підкреслив Олег Пустовгар.

Патріотичні пісні звучали у виконанні ансамблю «Полтава» обласної філармонії та народної артистки України Наталії Хоменко.

За матеріалами порталу Новини Полтавщини