УІНП започаткував серію онлайн-лекцій в межах проєкту «Історія для всіх»

УІНП започаткував серію онлайн-лекцій в межах проєкту «Історія для всіх»

Український інститут національної пам’яті започаткував серію онлайн-лекцій «Історія для всіх», щоб посилити протидію російській пропаганді на інформаційному фронті. Проєкт продовжує зусилля інституту, спрямовані на розвінчання головних міфів та ідеологем, на які опирається та які транслює сучасна Росія.

Стартував проєкт 12 червня 2022 року онлайн-лекцією на тему  «Війна за історію: подолання міфів» для військовослужбовців частини А0318 міста Рівного. Проведення онлайн-лекції підтримав заступник з психологічно-морального забезпечення начальника частини Петро Дудка.

Розповідаючи про важливість збереження і відновлення національної пам’яті, головний спеціаліст відділу популяризаційної роботи УІНП Наталія Позняк-Хоменко провела паралель із подіями Української революції 1917–1921 років. «Ми зараз спостерігаємо, що росіяни, щойно окуповують територію, одразу ж починають переписувати історію і насаджувати своїх героїв,  як це робила радянська влада. І вони знають, що роблять і для чого. Бо, якби ми знали свою справжню історію, якби світ знав справжню історію, ніхто б не дивувався подіям у Бучі, тому що так само поводилися муравйовці в 1918 році в окупованому Києві – тоді за три тижні загинуло понад три тисячі українців, яких розстрілювали просто на вулиці за українську мову чи «малоросійські вуса». Зараз окупанти вивозять і продають хліб та овочі з окупованих територій – але це ж вони робили в Україні, яка у ХХ столітті пережила три Голодомори. І навіть на світовій арені історія повторюється: зараз Медведєв заявляє, що їхня мета – «Євразія від Владивостока до Лісабона», так само як Ленін у 1920 році грозив «напоїти червоних коней із Сени». Тому наша історія, наші герої – це потужний антидот російській пропагандистській отруті. І в цій війні інформаційний фронт не менш важливий, ніж той, що тримаєте ви», – зазначила Наталія Позняк-Хоменко

Старший сержант ЗСУ, начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк розповів про важливість декомунізації та деколонізації, звільнення інформаційного простору та свідомості від радянських й імперських ідеологем, та познайомив з проєктами з циклу «Український південь». А головний спеціаліст відділу організації заходів Тетяна Бойко докладно розповіла про головні російські міфи, пов’язані з історією Другої світової війни, продемонструвавши три відеоролики з циклу «Війна і міф» про міфи: «Велика Вітчизняна війна», «Жуков — «Маршал Перемоги» та «Визволення України». 

Також військовослужбовці мали нагоду дізнатися про інші відеопроєкти УІНП, які можна переглянути на офіційному ютуб-каналі та сайті інституту.

«Після лекції у нас була дискусія, де ми обговорювали, як кожен з нас також бачить та виявляє москальську брехню. Було дуже цікаво дізнатись історичну правду і подивитися, як вона була спотворена російською пропагандою. Нам потрібні такі лекції, і є бажання у наших хлопців та дівчат пізнавати історичну правду», - поділився враженнями командир підрозділу в/ч А0381 Андрій Григорчук

Планується продовження лекцій такого формату. Найближчої неділі співробітники УІНП зустрінуться з командним складом та військовослужбовцями в/ч 1241 в Івано-Франківську. 

Лекції такого плану будуть запропоновані до уваги військовослужбовців інших частин, пацієнтів військових госпіталів, центрів допомоги внутрішньо переміщеним особам та для української діаспори.