Унікальні архівні документи з історії України відтепер доступні онлайн

Цифрові копії унікальних документів Національного архівного фонду з'явилися у вільному доступі онлайн. Переглянути їх можна у спеціальній рубриці на сайті Державної архівної служби України. Про це повідомляє пресслужба установи.

Наразі колекція містить 435 документів, які за рішенням Центральної експертно-перевірної комісії Укрдержархіву  становлять виняткову культурну цінність, мають вагоме значення для формування національної самосвідомості українського народу та всесвітньої культурної спадщини.

Серед них: універсали Української Центральної Ради, Універсал Директорії УНР про злуку із ЗУНР від 22 січня 1919 р., Заповіт Гетьмана Української Держави Павла Скоропадського від 3 серпня 1918 р., Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р. та багато інших.

Переважна більшість оригіналів унікальних документів (320), включно з колекцією берестяних грамот ХІІ століття, зберігається у Центральному державному історичному архіві України (м. Львів), решта – в інших центральних державних архівах та державних архівах областей.

Українське законодавство встановлює додаткові вимоги щодо збереження таких документів, зокрема обмежує експонування на виставках, копіювання та видачу до читального залу оригіналів унікальних архівних документів. Проте завдяки розміщенню онлайн цифрових копій документи стали доступними для всіх дослідників і поціновувачів архівної справи.

Зазначена рубрика на сайті Державної архівної служби буде постійно оновлюватися. Пропозиції можна надіслати на електронну адресу: i.palamarchuk@arch.gov.ua.

Заповіт Гетьмана Української Держави Павла Скоропадського від 3 серпня 1918 р. archives.gov.ua