Верховна Рада перейменувала місто Переяслав-Хмельницький

У середу, 30 жовтня 2019 року, Верховна Рада ухвалила рішення перейменувати місто Переяслав-Хмельницький Київської області на Переяслав.

На ранковому засіданні відповідний проєкт постанови підтримали 267 народних депутатів.

Нагадаємо, що ініціатива Переяслав-Хмельницької міської ради щодо повернення місту історичної назви Переяслав отримала позитивний висновок профільного Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Документ було розміщено на сайті Верховної Ради 19 квітня 2018 року.   

«Про історичність Переяслава і його назви свідчать систематичні літописні згадки, що підтверджують його значення як одного із головних центрів Давньоруської держави. Навіть перша згадка слова «Україна» в 1187 році в Іпатіївському літописі безпосередньо пов’язана з нашим містом», – обгрунтовували свою позицію в пресслужбі Переяслав-Хмельницької міськради.

Український інститут національної пам’яті ще в квітні 2016 року  розглянув і підтримав клопотання Переяслав-Хмельницької міської ради щодо повернення місту історичної назви. 

Як пояснює історик, співробітник Українського інституту національної пам’яті Богдан Короленко: «Офіційне трактування радянською пропагандою перейменування міста на Переяслав-Хмельницький на «відзначення пам’яті великого сина українського народу, основоположника союзу російського і українського народів – Богдана Хмельницького» яскраво засвідчує його винятково ідеологічний підтекст. Перетворенням Богдана Хмельницького у символ українсько-російської «дружби» комуністична влада прагнула винести на марґінес постать українського гетьмана саме як лідера Національно-визвольної війни українського народу середини XVII століття та творця української Держави – Гетьманщини. Саме тому повернення Переяславу його історичної назви є одним із кроків подолання колоніальної радянської спадщини та очищення національної пам’яті українського народу від радянських ідеологічних нашарувань про спільне походження, історію, культуру «братніх російського та українського народів».

Зауважимо, що Переяслав є історичною назвою населеного пункту, перша згадка про який у писемних джерелах датується 907 роком. 

Перейменування Переяслава у жовтні 1943 року було винятково кон’юнктурним рішенням радянської влади, спрямованим на подальше вкорінення у свідомості українців історичного міфу про «возз’єднання України з Росією» – «віковічного прагнення двох братніх народів», яке знайшло своє втілення на Переяславській раді 1654 року.