Відбулося перше засідання Запорізької регіональної комісії з реабілітації

Відбулося перше засідання Запорізької регіональної комісії з реабілітації

6 червня 2019 року у обласній державній адміністрації відбулося перше засідання регіональної комісії з реабілітації, яку очолює доктор історичних наук, професор Федір Турченко.

Комісію створили відповідно до вимог нового Закону «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років». Її мета – повернути добре ім’я людям, яких комуністична влада утримувала у фільтраційних таборах, на спецпоселеннях, у каральних психіатричних закладах, та посилити соціальний захист їхніх дітей.

Комісія розглянула вісім справ, за кожною з яких людські долі, жорстоко скалічені радянською владою. Чотиримісячний Михайло Мишко разом із шістьома братами та сестрами  у серпні 1937 р. лишився без батька, якого без суду та слідства заарештували і розстріляли за вироком трійки НКВД.

Важке життя судилося маленькій Марії Дунді, родину якої у березні 1950 року за звинуваченням у пособництві ОУН вислали із Івано-Франківщини до Хабаровського краю. 

Через арешт та заслання матері повними сиротами лишилися 14-річний Володимир Глейх та його молодший брат. На них чекали дитячий притулок-спецрозподільник і важка праця на «Запоріжсталі».

За результатами розгляду направлять пропозиції до Національної комісії, яка ухвалить остаточні рішення. Також учасники засідання попросили Запорізького міського голову Володимира Буряка пришвидшити видачу посвідчень запоріжцям, яких реабілітували ще за попереднім законодавством.

Секретарем комісії було обрано заступника директора обласного краєзнавчого музею, відомого науковця Георгія Шаповалова. Також сформовано секретаріат, який очолив кандидат соціологічних наук, голова громадської організації «Південноукраїнський гуманітарний альянс» Олександр Зубченко.