Заява Інституту щодо ініціативи повернути харківському проспекту ім’я радянського маршала Георгія Жукова

Заява Інституту  щодо ініціативи повернути харківському проспекту ім’я радянського маршала Георгія Жукова

Український інститут національної пам’яті направив лист до міського голови Харкова щодо зареєстрованої електронної петиції стосовно перейменування проспекту Петра Григоренка у м. Харкові на честь радянського маршала Георгія Жукова.

Звертаємо увагу на те, що присвоєння імені Георгія Жукова будь-якому об’єкту топоніміки міста Харкова або будь-якого іншого населеного пункту на території України суперечить чинному законодавству, а саме вимогам частини шостої статті 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій».

Повідомляємо, що Георгій Жуков у 1942-1945 роках обіймав посаду першого заступника народного комісара оборони СРСР, а у 1955-1957 роках – посаду міністра оборони СРСР, крім того, у 1957 році також був членом Президії Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу.

Таким чином, Георгій Жуков є особою, яка обіймала керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, а також у комуністичній партії.

“Інформуємо також, що у разі вчинення Харківською міською радою або будь-якими посадовими особами органів місцевого самоврядування м. Харкова дій або прийняття рішень щодо присвоєння імені Георгія Жукова будь-яким об’єктам права власності (об’єктам топоніміки) м. Харкова Український інститут національної пам’яті буде звертатися до Генеральної прокуратури України щодо визнання відповідних дій неправомірними та скасування відповідних рішень у судовому порядку та притягнення винних осіб до відповідальності”, -  наголосила Перший заступник Голови Інституту Аліна Шпак.