«Локальна пам'ять»: Встановлення меморіальної дошки Кастусю Каліновському та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»: Встановлення меморіальної дошки Кастусю Каліновському та інші новини регіонів

21 червня, у Чернігові відбулось в онлайн-форматі відкрите консультування щодо того, як увічнювати пам’ять про полеглих військових та жертв російсько-української війни, організоване Донецьким обласним краєзнавчим музеєм.

Перед працівниками сфери культури районів і громад області виступив регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко. Під час консультування він ознайомив учасників з Методичні рекомендації для місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій щодо заходів, пов'язаних зі збереженням та вшануванням пам’яті учасників, жертв та подій російсько-української війни, які розроблені УІНП разом з партнерами. 


2 липня у Чернігові вперше в Україні встановлено меморіальну дошку на честь героя Білорусі Кастуся Калиновського (1838—1864). Її встановлено на вулиці, яка з 8 лютого 2024 року названа Чернігівською міською радою на честь цього білоруського національного героя.

У відкритті меморіальної дошки взяли участь депутат Чернігівської міської ради, начальник міського управління культури та туризму Олександр Шевчук, директор Благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, громадський діяч Сергій Соломаха та ще кілька представників громадськості та медіа.

Настоятель церкви Івана Воїна, капелан Євген Орда освятив меморіальну дошку на честь Кастуся Калиновського та здійснив літію за загиблим борцем з російськими окупантами в XIX cтоліття.


25 червня у Окольному замку Луцька відбулася презентація книжки Любові Загоровської «Таборові діти». Модератором презентації була представниця УІНП Леся Бондарук.

У книжці представлені спогади 63 людей, які дітьми були вивезені разом із батьками на спецпоселення як «вороги народу».

«У книжці вражаючі розповіді дітей, у яких відібрали дитинство, які терпіли голод, холод, змалку каторжно працювали та терпіли різні знущання. Радянська влада, разом із цими дітьми та їх батьками, намагалася навічно позбавити українців національної ідентичності та мрії мати Українську незалежну державу. Але вони перемогли: повернулися і доклалися, хто як міг, до того, щоб Україна здобула нежалежність», наголосила Леся Бондарук.


27 червня 2024 року, до Дня Конституції України, у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Валентина Отамановського відбулося засідання круглого столу «Конституція - оберіг нашої держави».

Участь у заході взяли представники влади, громадськості, військовослужбовці, науковці, ветерани, волонтери, представники ЗМІ.

«Сьогодні українська держава відстоює конституційні цінності, які завжди вирізняли українців - це гідність, повага та почуття обов’язку перед своїм народом і державою. Нині, українці боряться за своє право на вільне, демократичне, цивілізоване життя на фронті новітньої російсько-української війни»  зауважив пристутній на заході представник УІНП Олексій Серветнік.

15 липня 2024 року, до Дня Української Державності, на запрошення Донецького обласного дитячо-молодіжного центру, співробітник УІНП Олексій Серветнік взяв участь у просвітницькому заході "Хто формує в 21 столітті Українську Державність?" для районних адміністрацій, молодіжних центрів та працівників Донеччини, активних громадських діячів. Поспілкувалися про про тяглість і спадкоємність державотворчих традицій України від Русі до сьогодення.

«Знання історії нашого державотворення в усій тяглості є потужною силою проти маніпуляцій історичними фактами в умовах інформаційної війни РФ проти України. Реальна історія спростовує фейки російської пропаганди, буцімто українці та росіяни єдиний народ чи Україна штучна нежиттєздатна держава. Тому нинішня війна це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за право на власні історію та ідентичність»  зазначив Серветнік.