Міністри закордонних справ України, Польщі та Литви підписали декларацію про спільну європейську спадщину та спільні цінності

Міністри закордонних справ України, Польщі та Литви підписали декларацію про спільну європейську спадщину та спільні цінності

7 липня у Вільнюсі Міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба, Литви Габріелюс Ландсбергіс та Польщі Збіґнєв Рау провели третє засідання Люблінського трикутника під час якого підписали два нових документи Люблінського трикутника: Дорожню карту подальшої взаємодії та Декларацію про європейську спадщину та спільні цінності.

Глави МЗС також ухвалили План спільних дій з протидії дезінформації.

«Сьогодні ми підписали і прийняли важливі  документи Люблінського трикутника. Вони відображають спільне європейське минуле, спільну протидію сучасним викликам і спільне майбутнє України в ЄС і НАТО разом з Польщею та Литвою. Люблінський трикутник зміцнюється, наповнюється практичними механізмами взаємодії та набуває нової ваги. Фактично ми пропонуємо альтернативу «рускому міру” в нашому регіоні», - зауважив глава МЗС України.

Декларація про європейську спадщину та культурні цінності визнає Конституцію Пилипа Орлика як невід’ємну частину спільної культурно-правової спадщини України, Литви та Польщі, яка значною мірою сформувала європейську ідентичність українців, литовців та поляків. Документ також підтверджує європейську перспективу України, засуджує російську агресію, тимчасову окупацію українських територій та деструктивні дії Росії в Чорному морі. У ньому також висловлюється підтримка Кримській платформі та підтверджується намір сторін тісно співпрацювати задля деокупації Кримського півострова.

Фото: Міністерство закордонних справ