Свідчення про війну: у Чернігові відкрили виставку просто неба

Свідчення про війну: у Чернігові відкрили виставку просто неба

З 3 по 10 вересня у Чернігові на Алеї Героїв біля Катерининської церкви триватиме виставка «Свідчення про війну. Чернігівська та Городнянська громади». Згодом експозиція переїде до Городні (Чернігівщина) та Нідерландів.

До виставки увійшли 24-ри фрагменти усноісторичних спогадів очевидців про повномасштабне вторгнення РФ. У банерній експозиції подана хронологія і карта бойових дій. Секторально експозиція поділена на 13-ть тем: вторгнення, окупація Городнянської громади, Чернігів в облозі, забезпечення харчуванням, взаємодопомога, медична допомога, цивільні жертви, діти, виїзд з оточення, родинні стосунки, про росіян, визволення, повернення.

«Пам’ять не можлива без оцього локального досвіду окремих людей і спільнот, тому збереження пам’яті про ті злочини, які чинили окупанти, про те, як українці чини спротив, він надзвичайно важливий не лише для окремої громади, це важлива складова національної пам’яті», – зауважує в. о. голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

Головна мета виставки – продемонструвати через спогади людей, які пережили окупацію Городнянської громади та облогу Чернігова, як звичайні люди потерпали від ворожої навали, як вони гуртувалися та допомагали один одному, щоб вижити і вигнати ворога зі своєї землі.

«Важливість таких виставок полягає в тому, що вона сприяє діалогу. Якщо ви пережили ті жахи, які були, і зараз залишаєтесь у Чернігові, вам потрібно говорити про це, говорити один з одним, і бути відкритими стосовно своїх страхів, мрій та надій, стосовно Чернігова. Сподіваюся, що ця виставка сприятиме цьому діалогу тут у Чернігові», – зауважила заступниця голови місії Посольства Королівства Нідерландів Ессеоіе ван Еєртен.

У виставці використані світлини:  Віктор Кошмал (фоторепортер, м. Чернігів); Олександр Скрипко (фотограф, м. Городня); телеканал «Новий Чернігів»; фотоархів Чернігівської обласної лікарні.

Надалі зібрані спогади будуть зберігатися в Архіві усних свідчень Українського інституту національної пам’яті.

Проєкт «Зміцнення соціальної згуртованості та суспільного договору в постраждалій від війни Чернігівській області» реалізується з листопада 2022 року. Одним із напрямів проєкту є збирання усних свідчень у двох громадах Чернігівської області: безпосередньо в Чернігові та у прикордонній Городнянській громаді. Запис свідчень координує Український інститут національної пам’яті. Наразі вже записано 36 усноісторичних інтерв’ю з мешканцями Городнянської громади та міста Чернігова – спогадів людей, що пережили окупацію та облогу. На їх основі було створено вуличну виставку, а також брошуру, в якій матеріали виставки подано в дещо розширеному форматі.

Подія була реалізована в межах міжнародного проєкту «Зміцнення соціальної згуртованості та суспільного договору в постраждалій від війни Чернігівській області» за програмою MATRA Посольства Нідерланди разом із миротворчою організацією ПАКС (PAX)-Нідерланди та її виконавчими партнерами – Українським інститутом національної пам’яті, громадськими організаціями «Центр Доброчин» і «Український центр ненасильницького спілкування і примирення «Простір Гідності», а також із місцевою владою та громадами Чернігова й Городні.

Наразі із записами інтерв’ю можна ознайомитись на ютуб-каналі Українського інституту національної пам’яті.

На сайті Інституту також можна ознайомитись і з електронним варіантом брошури «Свідчення про війну. Чернігівська та Городнянська громади».

Фото: Віктор Кошмал

Сюжети ЗМІ про відкриття виставки: