У Військовому ліцеї імені Богуна відкрили виставку про Донбас

В приміщенні Київського військового ліцею імені Івана Богуна відкрилася банерна інформаційно-просвітницька, контрпропагандистська  виставка Українського інституту національної пам'яті “Донбас: переPROчитання образу”.

Під час відкриття виставки Голова Інституту Володимир В'ятровичзазначив, що виставка покликана остаточно зруйнувати міф “про не український Донбас”.  

"Завдання виставки показати історію цього регіону і спростувати міф, що він мав якусь особливу історію, відірвану від загальнонаціональної історії України. Після звільнення тимчасово окупованих територій негайно мають пройти процеси декомунізації та реінтеграції, які остаточно зруйнують міфи радянської ідентичності", - наголосив Голова Українського інституту національної пам'яті.

Понад триста ліцеїстів військового ліцею ознайомилися із матеріалами виставки та прослухали кураторську лекцію від співробітника Інституту, співавтора виставки Ігоря Карєтнікова про важливість руйнування російських і радянських міфів про Донбас, розкриття маловідомих сторінок історії українських Донеччини та Луганщини, зокрема про антирадянські виступи на цих теренах.

Після відкриття виставки Голова Інституту зустрівся з начальником ліцею імені Івана Богуна генералом Ігорем Гордійчуком та обговорив питання співпраці, зокрема, і в протидії військовій та інформаційній агресії Росії проти України.

Нагадаємо, що значну частину стендів виставки присвячено “антирадянським виступам” і виявам незгоди політиці Радянського Союзу серед жителів Донецької та Луганської областей. Серед них - діяльність створеної у 1976 році Української Гельсінської групи, активними членами якої були вихідці з Донбасу Петро Григоренко, Микола Руденко, Василь Стус та Олекса Тихий.

Контент виставки містить маловідомі матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документи з Держархіву Донецької області, що публікуються вперше.

Матеріали по темі