В Україні відзначається 30-річчя початку Студентської революції на граніті

В Україні відзначається 30-річчя початку Студентської революції на граніті

2 жовтня 1990 року в центрі Києва з’явилися намети. Група студентів із різних вишів оголосила голодування та висунула політичні вимоги: відставка уряду, відмова від підписання нового Союзного договору, націоналізація майна КПРС та ЛКСМУ, перевибори в 1991 році до Верховної Ради на багатопартійній основі та повернення в Україну хлопців, які служили за її межами. Так почалася Студентська революція на граніті – перша успішна політична акція молоді, яка зробила неможливим підписання нового Союзного договору і стала предтечею проголошення Незалежності.

«30 років тому це була одна з найважливіших подій, завдяки якій ми маємо сьогодні Незалежність. Влітку 1990 року вже була проголошена Декларація про державний суверенітет України, але його потрібно було іще підкріплювати, в тому числі і громадянською позицією. І революція на граніті стала однією з тих громадянських дій. Це була абсолютно мирна й цивілізована акція, яка показала надзвичайно високий рівень і політичної культури, і  розуміння демократичних механізмів боротьби за незалежність України», - зазначив Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

До 30-річчя початку Студентської революції на граніті Український інститут національної пам’яті, Національний музей Революції Гідності та партнери – Галузевий державний архів СБУ, Центр досліджень визвольного руху та Архів національної пам’яті організували низку заходів, які триватимуть протягом 16 днів.

Так, сьогодні в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану відбулася передача Музеєві Майдану електронного архіву світлин, документів і відеоматеріалів Студентського братства Львівщини, які стосуються Революції на граніті, а також презентація розсекречених документів КДБ, щодо стеження за студентськими акціями (подивитися документи онлайн можна на сайті Електронного архіву визвольного руху). Про це йшлося на пресконференції, у якій взяли участь голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті Ігор Кулик, голова ради Студентського братства Львівщини Борис Пошивак та керівниця Центру досліджень визвольного руху Анна Олійник.

У Будинку профспілок керівник медичної служби табору голодувальників Тарас Семущак, учасники голодування Олесь Пограничний та Олег Кузан презентували артефакти Студентської революції на граніті: зразки протестного самвидаву, намет протестувальників, телеграми, які надсилали голодувальникам із різних куточків країни зі словами підтримки чи незгоди.

На Майдані Незалежності відкрилася виставка «30-ліття Революції на граніті». Куратори обрали 10 образів: студенти, пов’язка «я голодую», намет, транспарант, розкладачка, тепла ковдра, гітара, назва «майдан Незалежності», гасло «Бульвар Шевченка, а не Леніна», національний прапор. Також в експозиції представлені уривки доповідних записок КДБ про дії мітингувальників.

Український інститут національної пам’яті спільно з Bober Film Studio до 30-річчя Студентської революції на граніті презентував два ролика, які повертають нас у ті часи, дають відчути атмосферу акції та історичне значення тих подій. У ролику знялися учасники тих подій: Олесь Доній, Ярослав Рущишин, Михайло Канафоцький, Анжеліка Рудницька, Віктор Рог, Людмила Гридковець та Олег Вегера.

Завантажити ролик у високій якості можна за посиланням.

Також на ФБ-сторінці Інституту відбулася онлайн-дискусія «Студентська революція на граніті: погляд через 30 років», до якої долучилися безпосередні учасники акції: Олесь Доній, Павло Розенко, Михайло Канафоцький, Андрій Салюк, Вікторія Радченко та Ярина Скуратівська.

Низку дискусій підготував і Національний музей Революції Гідності. Так, відвідувачі Інформаційно-виставкового центру Музею Майдану мали змогу поспілкуватися з активними учасниками тих подій керівник медичної служби наметового містечка Тарас Семущак, відповідальний за зв’язки з громадськістю Олег Кузан, один із керівників акції Олесь Доній та учасниця голодування Людмила Гридковець.

Ще одна дискусія – «Революція на граніті: де взялися й куди поділися її творці» – відбудеться в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану в п’ятницю, 9 жовтня о 18.00. Участь в дискусії візьмуть Анжеліка Рудницька, Вахтанг Кіпіані, Михайло Канафоцький та Віктор Рог. Модератор дискусії - журналіст Роман Чайка.