День Героїв Небесної Сотні – 2020. Програма заходів

Національний музей Революції Гідності спільно з партнерами підготував низку заходів, серед яких пам’ятні концерти, виставки, перегляди кінофільмів, екскурсії, презентації відео та книжок, інформаційна кампанія та інші поминальні заходи!

ПРОГРАМА ЗАХОДІВ У КИЄВІ:

  • 17 ЛЮТОГО

18:30–20:00
Презентація графічної новели “Історія з Майдану. Епізод І. Акредитація для журналістів.
Це перший український твір графічної прози про Революцію Гідності. Відтворює оригінальні локації, реконструює хронологію подій. Комікс знайомить читача з особистою історією молодої Мирослави – тусовщиці, яка стає рішучою учасницею протесту. На реаліях 2014 року показано, як несправедливість штовхає до несподіваних і героїчних вчинків.
Місце: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану

  • 18 ЛЮТОГО

10:00
Запуск проєкту “Багатоголосся”
Відтепер експозиція виставкового простору М³, відкритого цієї осені, доповнена звуковим форматом. Переміщаючись уздовж інформаційних і графічних стендів по периметру кубічної споруди, відвідувач проходить крізь трансльовані з динаміків розповіді учасників Революції Гідності, відібрані з аудіоархівів Музею.
Місце: виставково-освітній простір “М³: Майдан. Меморіал. Музей”, алея Героїв Небесної Сотні, 3-5 (верхній вихід метро "Хрещатик")
19:00–21:00
Хода пам'яті та панахида за Небесною Сотнею і борцями за незалежність України
Панахида відбуватиметься в Михайлівському соборі з 19:00 до 19:45.
Хода пам’яті пройде середмістям Києва за маршрутом:
площа Михайлівська – вулиця Трьохсвятительська – площа Європейська – вулиця Грушевського – провулок Кріпосний – вулиця Інститутська – алея Героїв Небесної Сотні.
Триватиме з 20:00 до 21:00. Опісля відбудеться покладання квітів, запалення лампадок.

  • 19 ЛЮТОГО

19:00–21:00
«Слідами революції»: показ документального кіно від hromadske
і передача відеоархіву Громадського ТБ у фондове зібрання Національного музею Революції Гідності. В архіві фільми та розширені спецрепортажі про Майдан.
Що лишається білою плямою в історії розстрілів 20 лютого? Стрічка з циклу розслідувань Анастастасії Станко й Ангеліни Карякіної “Слідами революції: 20 лютого. Злам”. Цей епізод розбирає події найкривавішого дня в історії українських протестів. Як і чому після виснажливого протистояння та спроби штурму Майдану силовики почали відступ? Хто і чому стріляв із боку міліції та з боку протестувальників? Свідчення учасників та очевидців подій.
Дискусія за участі журналістів – Богдана Кутєпова і Насті Станко.
Місце: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану

  • 20 ЛЮТОГО

10:00–11:00
Хода Гідності.
Київ
маршрут Кріпосний провулок – вул. Грушевського – вул. Хрещатик -– алея Герої Небесної Сотні
11:00–11:30
Панахида за Героями Небесної Сотні
Місце: Екуменічний храм архістратига Михаїла й українських новомучеників на алеї Героїв Небесної Сотні, 6 (верхній вихід із метро "Хрещатик")
11:00–12:00
Ангели пам‘яті-2020 – тиха акція на спомин про загиблих під час Революції Гідності.
Кураторка – Анжеліка Рудницька.
Місце: алея Героїв Небесної Сотні
12:00–13:00
• Кураторська екскурсія виставковим проєктом “Століття незламних”
"Століття незламних" – це 40 історій і світлин відображають столітню боротьбу українців за державність. Вулична виставка демонструє особливості визвольного руху, унікальні риси спротиву, зокрема засоби, яких вимагала боротьба у різні часи. Автори експозиції проявили свіжий погляд на історію легіону УСС, добу УНР, Холодний Яр, УПА, повстанців у таборах ГУЛАГу, дисидентів, Революцію на граніті, Помаранчеву революцію, Революцію Гідності та запрошують відвідувачів віднайти паралелі між подіями давнини та Євромайдану. Наприклад, порівняти просвітницьку місію та культурну діяльність Українських січових стрільців із культурним осередком в Українському домі – зокрема Бібліотекою Майдану. Можна простежити подібне між мистецьким підрозділом у лавах війська та Мистецькою сотнею Майдану, або ж жіночою чотою і жіночою сотнею в лавах Самооборони. Навіть гасло “Слава Україні”, яке увійшло в обіг за часів УПА, отримало нове життя на Майдані. Це лише низка аналогій, представлених на виставці.
Місце: майдан Незалежності, довкола стели
14:00–18:00
Пам’ятна програма «Вдячні за свободу»
• Інсталяції з майданівських артефактів від Самооборона Майдану і Медична Служба Штабу Національного Спротиву
• Виставка світлин Юрія Білака "Майдан. Історія майбутнього"
14:00–14:30 – Неформальне спілкування
14:30–15:00 – Вітальні слова
15:00–15:30 – Презентація відео:
• 10 історій із циклу “Характери Гідності” – про життя та вдачу загиблих майданівців. Розповідь авторки – Дарини Кульчицької.
15:30–17:45 – Концерт пам’яті за участі майданівських музикантів
Учасники: TaRuta, Хорея Козацька, сестри Тельнюк, Ярема Шевчук, лідер гурту “Мандри” Сергій Фоменко, Леся Рой, Тарас Силенко, Михайло Хай, Зеник, Володимир Гонський, Рутенія, Руслана Лоцман, проєкт Лариси Руснак "Вітер зі сходу".
Концепція: Тарас Компаніченко. Режисер Валерій Гладунець. Ведучі Лариса Руснак та Володимир Гонський.
Місце: Колонна зала КМДА, вул.Хрещатик, 36
18:00–19:00
• Панахида за Небесною Сотнею та борцями за Україну
• Запалення лампадок вздовж алеї Героїв Небесної Сотні
• Запалення Променів Гідності
Місце: Екуменічний храм архістратига Михаїла й українських новомучеників на алеї Героїв Небесної Сотні, 6
19:00–20:30
Вистава "Ми, Майдан" за п’єсою Надії Симчич.
П’єса “Ми, Майдан” – переможець конкурсу мережі театрального перекладу “Євродрама” в Парижі. Надія Симчич описує події листопада 2013 – лютого 2014 років, ретельно відібравши в мережі Facebook свідчення студентів, журналістів, самооборонівців, медиків, священників, волонтерів, киян і приїжджих, чоловіків і жінок, літніх і юних. Їхні думки, слова, молитви, вірші, пісні, дії та мрії творять історію України.
Місце: Київський Академічний Театр "Колесо"
19:00–20:00
Театралізований концерт "Небесна Сотня з Нами"
У програмі – народні козацькі твори, історичні, патріотичні, чумацькі, ліричні пісні. Твори, що звучатимуть, відображають національно-патріотичний дух українського народу та покликані сьогоденням нашої держави, наповнені національним патріотизмом за свободу та гідність України.
Вхід безкоштовний.
Запис за телефонами: (044) - 553-94-69, 550-13-79, 098-532-93-93
Місце: Київський академічний театр Українського фольклору "Берегиня" (м. Київ, вул. Івана Миколайчука, 3)

  • 21 ЛЮТОГО

18:00–19:30
Розмова «Невтрачене покоління: з Майдану на війну»

Зустріч з учасниками Революції Гідності, які пішли добровольцями на російсько-українську війну

Місце: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану

  • 22 ЛЮТОГО

09:00–18:00

VI Патріотичний Табір Військового Вишколу, присвячений Небесній Сотні.

У програмі – стрільба, складання автоматів, освітній лекторій, плетіння маскувальної сітки, бесіди з воїнами, долання смуги перешкод, пізнавальні інфостенди від Збройних сил, Прикордонної служби, Служби надзвичайних ситуацій.

Місце: Льодовий стадіон, м. Київ, проспект Академіка Глушкова, 9

  • ГРУПОВІ ЕКСКУРСІЇ

• Місцями Революції Гідності – середмістям Києва, тривалістю 30 хв.
• Місцями Революції Гідності – середмістям Києва, тривалістю
2 години 30 хв.
• Експозиція “Назустріч свободі!” в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану. Розповідає про передумови та перебіг Революції Гідності. Записатися.
• “М³: Майдан. Меморіал. Музей”. Спіральна галерея всередині кубічного простору за допомогою ілюстрацій і текстів розповідає про українські революції останнього часу та про те, яким на цьому місці постане Музей Майдану.
ЗАПИСАТИСЯ:
+38 096 284 28 07; maidanmuseum@gmail.com

  • ІНФОРМАЦІЙНА КАМПАНІЯ

– передбачає поширення текстових і графічних інформаційних матеріалів у соцмережах, онлайнових і друкованих ЗМІ; поширення відео в соцмережах, онлайн-ЗМІ та каналах телебачення; поширення графічних матеріалів на площинах вуличної зовнішньої реклами.

✔️ Гасла
Вдячні за гідність! Вдячні за свободу! Вдячні за майбутнє!
Ролик знятий до 6 річниці Революції Гідності транслюватиметься на каналах телебачення, в онлайн-ЗМІ та поширюватиметься в соцмережах.

✔️ Пам’ятний знак для ТБ, розроблений для використання на екранах у пам’ятний день

✔️ Цикл відеороликів “Характери Гідності”. Розповіді рідних Героїв Небесної Сотні. У лаконічних відео, тривалістю 1-2 хв, у дусі приватної розмови рідні розповідають про особливі риси та історії тих, кого вони втратили. Авторка роликів Дарина Кульчицька уникає в розмовах теми самої трагедії, цікавиться світлими, позитивними історіями, що в підсумку додає глядачу глибшого відчуття драматизму втрати і жертовності. Минулого року було презентовано першу серію із 18 фільмів. Відео транслювалося на телебаченні та поширювалось через соцмережі. Цього року відбудеться презентація нових 10 фільмів.

Більше про проєкт тут:
https://www.youtube.com/watch?v=P5-35ge4Gh0&list=PLC-zkopgZenZrwfyBcYnu3XI1LeG_olBt&index=1

✔️ Логотип Дня Героїв Небесної Сотні – символу подальших відзначень цієї дати. Автор монументального зображення – графік Олександр Ком’яхов.

Спеціальний хештег #ЦеПроСвободу, рекомендовано використовувати разом із лого

Небесна Сотня – не випадкові жертви вуличних сутичок. Сміливці свідомо йшли на ризик згубити життя. Розуміючи, що інакше втратять свободу. Для кожного з них це слово – свобода – мало своє унікальне наповнення. Свобода – це завжди індивідуально й універсально водночас. А хештег є тим інструментом, який не обмежить інформаційну кампанію лише візуальною складовою, але й заохотить до публікацій у соцмережах власних спогадів і роздумів на тему Революції Гідності та Небесної Сотні зокрема. Торік завдяки запровадженню хештегу сотні користувачів соцмереж, серед яких десятки громадських діячів і інші відомі люди, ділилися своїми спогадами та роздумами, світлинами та відео. Кампанія буде продовженням і доповненням минулорічної.

---
Заходи організував Національний музей Революції Гідності спільно з партнерами: Український інститут національної пам’яті, Київська міська державна адміністрація, Міністерство культури, молоді та спорту України, Голосіївська районна у місті Києві державна адміністрація, ГО "Родина Героїв "Небесної Сотні", ГО Родини "Небесної Сотні", БФ “Майдан Гідності”, Ініціативна група постраждалих/поранених на Майдані, ГО Самооборона Майдану, ГО “Асоціація Медиків Революції Гідності”, мистецька агенція “Територія А”, мистецьке об’єднання “Глечик”, “Благодійний фонд “Криївка Вільних”, Київський Академічний Театр "Колесо", Київський академічний театр українського фольклору "Берегиня", hromadske.