Президент Литви Гітанас Науседа віддав шану учасникам Революції гідності у Києві

Президент Литви Гітанас Науседа віддав шану учасникам Революції гідності у Києві

У межах офіційного візиту 18 березня Президент Литви Гітанас Науседа разом із дружиною Діаною Науседієне відвідали алею Героїв Небесної Сотні. Про це повідомляється на сайті Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції гідності.

Вони вшанували пам’ять загиблих учасників Революції гідності й запалили лампадки біля дерев’яного хреста.

Участь у пам'ятному заході взяв також перший заступник голови Українського інституту національної пам'яті Максим Ярмистий.

19 березня Гітанас Науседа виступив в українському парламенті, звернувшись до народних депутатів українською мовою, повідомила «Українська правда». Президент Литви згадав про спільну боротьбу та свободу та європейські цінності:

«Ми завжди зможемо спиратися на своє спільне минуле. 30 років тому, коли Литва боронила свою свободу під час кривавих січневих подій, українські добровольці поспішали на допомогу пліч-о-пліч із героями нашої свободи. І ми, литовці, кожного разу були поруч, коли народ України ставав на захист своєї гідності. [...] Ми торгували, вели культурний обмін, чинили опір спільному ворогові. Наші народи разом захищали дорогі для європейської цивілізації цінності. Пошану до верховенства права, свободу людини і демократію».

Україномовну частину виступу Гітанас Науседа завершив, заявивши про тверде невизнання незаконної анексії Криму: «Хоча минуло сім років від військової агресії, яка зруйнувала міжнародний лад і злагоду в Європі, ми, литовці, далі твердо кажемо: Крим – це Україна. Ми суворо засуджуємо незаконну анексію Росії, виступаємо за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та вітаємо ініціативу Києва зі створення Кримської платформи».

Фото: Музей Революції гідності