Державна архівна служба України відновила науково-пошуковий інтернет-проєкт «Український мартиролог ХХ століття»

Державна архівна служба України відновила науково-пошуковий інтернет-проєкт «Український мартиролог ХХ століття»

6 листопада 2020 року Державна архівна служба України презентувала відновлення науково-пошукового інтернет-проєкту «Український мартиролог ХХ століття».

«Мета інтернет-проєкту «Український мартиролог ХХ століття» – створення електронної бази даних, у якій буде розміщена фотоінформація та стислі біографічні дані про жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму, їх наступну реабілітацію; забезпечення інтелектуального доступу до архівних документів на найпершому інформаційному рівні – з інтернету», – зазначив голова Державної архівної служби Анатолій Хромов.

«Український мартиролог ХХ століття» є підсумком роботи державних архівів, започаткованої ще на початку 1990-х років, коли почали складатися регіональні та тематичні бази даних про репресованих, які і досі не було зведено до централізованої й загальнодоступної бази даних.

«Нам вдалося відновити базу даних, яка існувала, зробити її такою, що може функціонувати онлайн, і де вже зараз міститься інформація про майже 57 тисяч репресованих осіб. І незважаючи на те, що це десь лише п’ята частина від того, що ми можемо наповнити, ми вже вирішили презентувати її, щоб люди могли знайти своїх репресованих», - зазначив Хромов.

Він також повідомив, що у базі даних є доступною інформація про репресованих жителів нині тимчасово окупованих територій.

«Український мартиролог ХХ століття» розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу Державної архівної служби України, а його інтерфейс і програмне забезпечення відповідає усім сучасним вимогам.

Фото: Микола Тимченко, газета "День"