До 5-річчя звільнення міст сходу України презентовано потужний відеоролик

Український інститут національної пам’яті спільно з продакшн-студією «Bober» презентує сильний відеоролик до 5-річчя звільнення міст сходу України під назвою «Вертаємо своє!». 

Завантажити відеоролик у якості для перегляду та поширення можна за посиланням.

У ролику розповідається про початок російської агресії, про російські плани, реалізації яких завадили українські збройні сили та добровольці, про хроніку звільнення українських міст. Відчути атмосферу тих подій дозволяють документальні кадри, зняті на передовій.

«Тут, у Києві, ми не так гостро відчуваємо війну, яка досі триває на сході. Але жителі міст, які пережили окупацію, як ніхто розуміють, що це таке і якою ціною дісталася ця свобода. Віримо, що український прапор замайорить над усіма містами України і на сході, і в Криму», – говорить перший заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак.

 У ролику використане відео, надане Військовим телебаченням України. А також кадри, зняті особисто режисеркою ролика Діаною Гордою у 2014-му році. Сценарій до відео написала співробітниця Інституту Іванна Кобєлєва.

«Ми тоді об’їздили багато позицій. Їздили до морпіхів, були в Авдіївці після звільнення, під Маріуполем після звільнення, в Широкіному. Але там жах. Міна на міні. Це місто буде мертвим ще десятиліття, бо там сепари, зрозумівши, що втрачають позиції, понатикали мін, де тільки можна було. Думаю, там ще довго ніхто не купатиметься.  Було дуже страшно, моторошно. І тоді, і зараз. Тому всі, хто воює, хто відвоював наші території, для мене герої», – ділиться спогадами Діана Горда.

Нагадаємо, що 1 липня в Україні стартувала інформаційна кампанія, яка покликана нагадати, як 5 років тому наші воїни звільняли українські міста від окупації.

1 липня у Києві, відкрилася фотовиставка «Вертаємо своє» до 5-річчя звільнення міст сходу України у вікнах УКРІНФОРМу. Ця виставка є спільним проєктом Українського інституту національної пам’яті та УНІА «УКРІНФОРМ». 

3 липня у Національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрилася виставка артефактів «Вертаємо своє. До 5-ої річниці звільнення міст сходу України».

Увечері 3 липня в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану відбувся спеціальний показ фільму «Маріуполь. Український форпост» – про події лютого-червня 2014 року та звільнення Маріуполя від російських окупантів 13 червня 2014 року. Продюсер – Дмитро Ткаченко, режисер – Тарас Підгірняк.

На Донеччині 4 липня відбудеться відкриття виставки «Донбас: переPROчитання образу» та мітинг до 5-ї річниці звільнення міст Донбасу.

У Слов’янську (Донецька область) 4 липня презентують видання Українського інституту національної пам’яті: книгу свідчень жертв та свідків російської окупації у Криму «Люди «сірої зони» та книгу спогадів жінок-воячок, які брали участь у російсько-українській війні у складі ЗСУ та добровольчих підрозділів у 2014-2018 рр. «Дівчата зрізають коси».

5 липня відбудеться відкриття меморіальної дошки загиблим у російсько-українській війні. Захід пройде на головній площі у Слов’янську.

Цього ж дня у Дружківці (Донеччина) – відкриття музею-меморіалу «Спротив Українського Донбасу окупаційним режимам» у будівлі-в’язниці, де свого часу сиділи політв’язні Олекса Тихий і Микола Руденко, а в 2014 році була катівня ДНР-НКВД. 

На Луганщині у Сєвєродонецьку до  5-ї річниці звільнення міст Донбасу 22 липня відбудеться масштабний фестиваль «Історія.UA». Місце проведення – Міська центральна бібліотека, проспект Центральний, 54. На центральній площі Перемоги відбудеться великий концерт за участі гуртів Фіолет і ТНМК.

До 5-річчя звільнення міст Донецької та Луганської областей Український інститут національної пам’яті розробив соціальну рекламу. У якості для друку та поширення матеріали можна завантажити за посиланням. Для соціальних мереж можна завантажити тут.

Детальніше про заходи до 5-ї річниці звільнення міст сходу України можна дізнатися на офіційній Фейсбук-сторінці та на сайті Українського інституту національної пам’яті.