Коментар УІНП щодо розкопок на місці Кирилівського кладовища (оновлено)

25 грудня Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” провів розкопки на місцевості, на якій згідно з документами Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” розташоване колишнє Кирилівське православне кладовище. Територія, де проводилися розкопки, також межує з давнім єврейським цвинтарем. І православній, і юдейській релігійним традиціям властиве пієтетне ставлення до  місць поховань. Тож Український інститут національної пам’яті наголошує, що не слід без особливих на те підстав проводити у межах кладовищ земляні роботи, які можуть потривожити тлінні останки людей або пошкодити поховання.

Тим паче неприйнятною є реалізація проєктів, що торкаються православної та єврейської громад, без діалогу з цими громадами та врахування їхньої думки.

Нагадуємо також, що існує “План організації території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”, на якому позначені охоронні зони. Використовуючи цей документ, єврейська, православна, караїмська, мусульманська чи інші причетні громади можуть спільно домовитися про місця розташування нових культових чи меморіальних споруд у Бабиному Яру.

Зауважимо також, що до Українського інституту національної пам’яті офіційно не зверталися із запитом порекомендувати установи, які проводять земляні роботи. У ході робочої комунікації між керівництвом Інституту, Міністерства культури та інформаційної політики України й Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” була названа низка організацій у цій сфері з хорошою репутацією, серед яких і приватне підприємство “Пам’ять і слава”.

Також хочемо наголосити, що, за наявною в УІНП інформацією, поширене частиною ЗМІ повідомлення, що знайдені під час розкопок людські останки були викинуті, не відповідає дійсності. У ході земляних робіт виявили фрагменти людського черепа і рештки тварин. Кістки тварин справді вилучили, тоді як людські останки повернули на дно шурфу та засипали ґрунтом.

Український інститут національної пам’яті звертається до ініціатив, долучених чи зацікавлених у меморіалізації Бабиного Яру з нагадуванням: цей простір, на жаль, тривалий час був простором трагедії, забуття та воєн пам’яті. Кожен проєкт із меморіалізації Бабиного Яру, якщо він реалізовуватиметься без належної чутливості до цього складного простору та поваги до всіх, кого він торкається, буде лише провокувати напруження в суспільстві та конфліктність.

Детальна інформація щодо проведених робіт – у звіті приватного підприємства “Пам’ять і слава”. Український інститут національної пам'яті отримав від підприємства зазначений звіт. Ознайомитися з ним можна, завантаживши долучений нижче файл.