Лекторій для військових у 2019-му розпочався із генерал-хорунжого Олексія Алмазова

11 січня 2019 року співробітник Інституту національної пам’яті Павло Подобєд прочитав офіцерам Командування Сухопутних військ Збройних Сил України науково-популярну лекцію про генерал-хорунжого Армії УНР Олексія Алмазова.

Вихідець із південної України, Олексій Алмазов народився 6 січня 1886 року. До його дня народження і була приурочена доповідь Павла Подобєда, співробітника Інституту й дослідника біографії Алмазова.

Метою лекцію було показати військовослужбовцям одного з видатних старшин Армії УНР. Командира артилерії, який зі своїм підрозділом, «алмазівцями», зробив великий внесок у перемоги армії УНР у напружені роки Української революції 1917-1921 років.

Тема бойового шляху Алмазова є актуальною для командного і начальницького складу Сухопутних військ, оскільки військові частини ракетних військ та артилерії зараз, як і 100 років тому, є домінуючою силою на полі бою російсько-української війни.

У зв’язку з відновленням та впровадженням національних бойових традицій у Збройних Силах України процес відкриття та популяризації героїв Перших визвольних змагань є актуальною задачею як для Інституту, так і для структур морально-психологічного забезпечення.

Цей захід – продовження проекту Інституту «Воєнно-історичний лекторій», розпочатого у 2018 році у співпраці з Головним управлінням морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України. Детальніше про попередні заходи.

Довідка

Генерал-хорунжий Армії УНР Олексій Алмазов, уродженець Херсонщини, один із будівничих української артилерії. Командир окремої кінно-гірської батареї Гайдамацького Коша Слобідської України військ Центральної Ради. Командир Запорізького кінно-гірського гарматного дивізіону Окремої Запорізької дивізії військ Центральної Ради, з яким брав участь в успішному наступі українського війська на Вапнярку, в боях за Кам’янець-Подільський, Шатаву, Дунаївці, Проскурів, Летичів, Вінницю, Київ. Учасник Першого Зимового походу в грудні 1919 року.