На Запоріжжі запустили комісію з реабілітації

22 лютого 2019 року запрацювала Запорізька комісія з реабілітації. Цього дня члени комісії зібрались на своє перше засідання, де обговорили актуальність роботи новоствореної комісії та обрали її керівництво.

Головою комісії став доктор історичних наук, професор Федір Турченко. Заступником голови комісії обрали Юрія Щура, кандидата історичних наук та керівника дослідного центру «Спадщина». Секретарем  комісії стала Олена Демєнєва, представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Запорізькій області.

У Запорізькій комісії з реабілітації представляти Український інститут національної пам’яті буде Владислав Мороко, кандидат історичних наук і директор Департаменту культури, туризму національностей та релігій.

Нагадуємо, що створення регіональних комісій з реабілітації відбувається в усіх областях України та Києві на виконання Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Новостворені регіональні комісії з реабілітації приймають заяви громадян про реабілітації та за результатами розгляду отриманих матеріалів надсилають Національній комісії свої висновки.

До складу комісії входять представники від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, територіального органу Національної поліції, Державного архіву області, регіонального органу Служби безпеки України, Українського інституту національної пам’яті, обласної чи міської ради, регіональної прокуратури та чотири представники від громадськості та наукових установ.

Зручно стежити за утворенням комісії по Україні можна на карті, що модерується Інститутом: http://bit.ly/2S9M9pT

Ознайомитись із інфографіками та рекомендаціями, які розробив Інститут для полегшення запуску регіональних комісій, можна тут:

Нагадаємо,  раніше була створена Волинська комісія з реабілітації.