В Одесі відбулась наукова зустріч, присвячена 100-літтю Варшавської битви

В Одесі відбулась наукова зустріч, присвячена 100-літтю Варшавської битви

14 серпня в Грецькій залі Одеського академічного музично-драматичного театру імені В. Василька відбулась наукова зустріч “Перемога 1920. Одеський внесок у оборону Європи”, присвячена 100-літтю перемоги у  Варшавській битві.

Організаторами заходу виступили Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті та Одеське імені А. Міцкевича відділення Спілки поляків в Україні. На зустріч були запрошені історики, краєзнавці, представники міської та обласної влади, представники Спілки поляків та  ветерани АТО/ООС.

Події серпня-вересня 1920 року мали вирішальне значення в польсько-більшовицькій війні. Перемога у Варшавській битві вирішила долю незалежності Польщі і врятувала Європу від наступу більшовизму.  Союзником польських військ у цій битві виступили українські військові з’єднання УНР.

“Завдяки вдало обраній військовій тактиці, злагодженості дій та звитязі українських та польських оборонців вдалося не тільки зупинити, але й відтіснити переважаючі сили ворога. Таким чином, об’єднані польсько-українські сили зуміли зламати плани російського більшовистського керівництва і назавжди поховали їх мрії  про світову революцію”, – зазначив у своєму виступі начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Командиром 6-тої стрілецької дивізії армії УНР був полковник Марко Безручко, начальником штабу — полковник Всеволод Змієнко (уродженець Одеси).  Саме вони розбили основні сили противника під Замостям, після чого їм присвоїли звання генерал-хорунжих Армії УНР. 

“Їх дії та участь 6-ї стрілецької дивізії у польсько-більшовицькій війні мала суттєве значення як для успішних дій польських збройних формувань під Варшавою, так і загалом для вдалого контрнаступу польсько-українських військ по всій лінії фронту восени 1920 р.”, – зауважив кандидат історичних наук, доцент Олександр Музичко.

Також на зустрічі презентували фільми про одеситів, які брали участь у польсько-більшовицькій війні – “Перемога 1920. Всеволод Змієнко” та “Перемога 1920. Ромуальд Когутницький”. Захід відвідав нащадок Ромуальда Когутницького Олег Овчарук, який розповів родинну історію та презентував власне дослідження “Родинна історія як джерело історичної пам'яті польського народу ”.

“Історія Варшавської битви показала, що спільними зусиллями, ми можемо подолати ворога. Зараз ми теж маємо ворога, І Польща зі своєї сторони підтримує Україну. Адже як сказав Пілсудський : “Якщо не буде вільної України, то не буде вільної Польщі””, – говорить президентка Одеського імені А. Міцкевича  відділення Спілки поляків в Україні Світлана Зайцева.

Під час заходу Одеське імені А. Міцкевича відділення Спілки поляків в Україні оголосило подяку начальнику Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергію Гуцалюку за плідну співпрацю в організації наукової зустрічі “Перемога 1920. Одеський внесок у оборону Європи” та нагородили медаллю “100-річчя Варшавської битви 1920 року”.

Фото: Олександр Воропаєв та Ольга Кравцова