Заходи до Дня пам’яті жертв Голодоморів

23 листопада відбудуться жалобні заходи на території Національного музею Голодомору-геноциду за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства, іноземних гостей.

О 16:00 буде оголошено хвилину мовчання на вшанування пам’яті жертв голодоморів, а також проведено загальноукраїнську акцію «Засвіти свічку». У цей час кожен охочий може долучитися до акції та встановити свічку на підвіконні.

Цього дня на території Києва приспустять прапори та обмежать розважальні заходи, внесуть зміни до програм комунальних засобів масової інформації.

У храмах 23 листопада проводитимуть поминальні панахиди за жертвами Голодомору в Україні.

Також 23 листопада о 14:30 у Національному музеї літератури пройде благодійно-просвітницька акція до Дня пам'яті жертв Голодомору «Свічка пам'яті». У програмі: псальми, живопис, музика, поезія, голоси пам'яті.

А напередодні, 22 листопада о 16:00 відбудеться круглий стіл – презентація книги «Жінки та Голодомор-геноцид».

Круглий стіл буде присвячено обговоренню книги «Жінки та Голодомор-геноцид: жертви, очевидиці, призвідниці», за редакцією Вікторії Малко, яка була видана в Університеті штату Каліфорнія англійською мовою і перевидана українською мовою Видавничим домом «Києво-Могилянська академія» в 2019 році. Захід відбудеться за адресою вул. Сковороди 2, Київ, Музей НаУКМА, вхід через корпус 1.

Також, 22 листопада, у Центральній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка для дітей Києва буде організована зустріч-реквієм «Голод 33-го – біль душі і пам’ять серця». Цього ж дня відбудуться лекції та перегляд документального фільму в Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця».

Цього ж дня о 18:30 відбудеться лекція культуролога, наукового співробітника Музею АТО Дніпропетровського національного історичного музею імені Дмитра Яворницького Ірини Реви «Долаючи травму: від репресованих селян до сучасних захисників України». Ірина Рева також презентує свою книгу «По той бік себе. Психологічні наслідки Голодомору та масових репресій».

Лекція Ірини Реви «Долаючи травму: від репресованих селян до сучасних захисників України» буде присвячена подоланню важких наслідків Голодомору 1932-1933 років українцями у ХХІ столітті у зв’язку з політичними потрясіннями. Євромайдан, Революція Гідності та сучасна російсько-українська війна актуалізували українську національну ідентичність. Вхід на захід вільний, проте потрібна попередня реєстрація за посиланням – http://bit.ly/2WTAcIY. Подія відбудеться у Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану, Київ, Майдан Незалежності, 2.

До 30 листопада триватиме виставка-реквієм «Не згасне в серці пам’яті свіча» у Міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці «Молода гвардія».

До 29 листопада у Державному архіві м. Києва відбуватиметься виставка архівних документів «До Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні».

Також у листопаді організують покази документально-хронікальних фільмів: української драми режисера Олеся Янчука «Голод-33» (1991) за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь» та документальної стрічки режисера, письменниці та журналістки Ганни Гін «Жорна» (2008) у комунальних кінотеатрах мережі КП «Київкінофільм».