Зʼявився український подкаст про історичну памʼять. Перший випуск – з головою УІНП Антоном Дробовичем

Зʼявився український подкаст про історичну памʼять. Перший випуск – з головою УІНП Антоном Дробовичем

Український інститут національної памʼяті спільно з Медіацентром Україна запустили подкаст «(На)памʼять».

У кожному випуску – розмова з фахівцем чи дослідником про найважливіші тенденції та проєкти у сфері національної памʼяті. А також про виклики, з якими маємо справу.

Гостем першого випуску став голова Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович. У розмові з ним ішлося про:

  • больові точки історичної памʼяті українців,
  • подолання колоніальної спадщини та повʼязані з цим виклики,
  • памʼять про сучасну війну та Національне військове меморіальне кладовище.

«Ми пережили найстрашніше, на мій погляд, XX століття, якщо подивитися на досвід катастроф, які торкнулися великих людських спільнот. Наша спільнота була частиною великого тоталітарного організму – Радянського Союзу й не мала можливості відрефлексувати свій історичний досвід. Переживши спроби витирання памʼяті, знищення частини спільноти, ми маємо лакуни памʼяті. Щось за період незалежності нам вдалося відрефлексувати більше, наприклад, злочин Голодомору-геноциду. Досвіди побудови нашої першої національної держави та Другої світової війни, на мою думку, менш проговорені. Над цим потрібно далі працювати. Зокрема, тому що, нападаючи на нас, росіяни використали ці наші больові точки», – сказав у подкасті Антон Дробович.

Цей проєкт дає змогу підняти ті теми історичної памʼяті, які потребують глибшого і ретельнішого обговорення, й запропонувати аудиторії думки фахівців і дослідників у зручній формі аудіоподкасту.

Подкаст «(На)памʼять» виходитиме по вівторках що два тижні на ютуб-каналах УІНП та Медіацентру Україна, а також на подкастингових платформах. Знаходьте перший випуск на Google Podcasts та Apple Podcasts. Усі лінки доступні тут.