«Локальна пам'ять»: позбавлення російської спадщини на Полтавщині та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  позбавлення російської спадщини на Полтавщині та інші новини регіонів

22 грудня у Чернігові в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині відбувся круглий стіл до 85-річчя від дня народження державного, громадського, політичного діяча, одного з лідерів українського правозахисного руху та багаторічного лідера Народного Руху України, Героя України В’ячеслава Чорновола.

Спікерами заходу стали члени Народного Руху, які мали особисті спогади про Чорновола: Сергій Черняков, Василь Чепурний, Сергій Соломаха, Сергій Бутко.

Під час заходу регіональний представник УІНП у Чернігівській області Сергій Бутко нагадав, що В’ячеслав Чорновіл ще в 1997 році попереджав про російську загрозу нашій країні: «Над Україною нависає зловісна двоголова тінь російського імперіалізму, який тільки й чекає остаточного колапсу нашого суспільства, щоб запустити хижі пазурі в живе тіло нашого народу».


4 грудня в межах літературного фестивалю «П'ятий Харків» за партнерства Північно-Східного відділу Українського інституту національної пам'яті відбулася публічна дискусія «Як ми всім світом руйнуємо імперію зла».

У ній взяли участь філософ Тарас Лютий, публіцист Юрій Макаров, громадський діяч Кирило Лукаш та начальниця Північно-Східного відділу УІНП Марія Тахтаулова. Учасники говорили про російсько-українську війну, а також про теперішнє та майбутнє Росії. Зокрема, як може змінитись мапа світу зі зникнення Росії як держави, чи можливе завершення війни лише з розпадом Російської Федерації. 


У низці громад Полтавщини демонтували комуністичну символіку.

У місті Лубни демонтували знак пам’ятника Чапаєвській дивізії. Сам пам’ятник знесли торік. У місті Гадяч з будинку №9 по вулиці Соборності зняли анотаційну дошку на честь ленінського більшовицького перевороту в Росії із зображенням герба СРСР. А в Козельщині на колишньому клубі радгоспу «Козельщинський» зафарбували герб СРСР. У Чорнухах фасад місцевої школи очистили від меморіальної дошки, яка возвеличувала радянську комуністичну диверсантку Ленізу Бугорську.


В Лубенській галереї мистецтв на Полтавщині відкрили виставку УІНП «Українська Друга світова». 

До організації показу виставки УІНП в Лубнах долучилися регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар, секретар Лубенської міської ради Маргарита Комарова та директор Полтавського краєзнавчого музею Олександр Супруненко.

Виставку переглянули місцеві громадські діячі, історики, науковці, старшокласники лубенських шкіл. Зокрема, лекцію-екскурсію для учнів школи №2 провела заслужений учитель України Олена Больбот.


21 листопада комунальні служби Кременчука Полтавської області демонтували пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну. 

Демонтаж відбувся за рішенням Кременчуцької міської ради від 18 листопада. Пам’ятник стояв на бульварі Пушкіна, який 18 листопада перейменували на бульвар Українського Відродження. Зараз пам'ятник зберігається в одній із комунальних установ, поки не буде вирішено, в який музейний простір його перемістять. 


У Миргородській міській територіальній громаді на Полтавщині перейменували 38 вулиць і провулків у межах позбавлення від російської спадщини в топоніміці. Рішенню депутатів передувало громадське обговорення, в якому взяли участь представники Полтавського офісу УІНП та краєзнавиця, авторка книги «З історії миргородських вулиць» Людмила Розсоха.

Тепер у Миргороді є вулиця Героїв України (колишня Мічуріна), а також низка вулиць на честь українських захисників у російсько-українській війні: Олександра Оксанченка, Степана Чобану, Олександра Шуби. 

Також вулиці перейменували в низці сіл громади: Петрівцях, Шахворостівці, Хомутці, Першотравневому, Біликах, Гракушинцях, Деркачах, Дібрівці, Довгалівці, Зубівці, Кибинцях, Малинівці, Малих Сорочинцях, Слобідці, Трудолюбові. 


Український інститут національної пам’яті, Полтавська обласна військова адміністрація та Полтавська обласна рада провели семінар для державних службовців обласної та районних військових адміністрацій, а також посадовців органів місцевого самоврядування області на тему декомунізацію та деколонізацію публічного простору. 

Заступник голови УІНП Володимир Тиліщак розповів про участь Інституту в напрацюваннях закону про деколонізацію гуманітарної сфери України. Також на семінарі виступили співробітники УІНП Олена Охрімчук, Марія Тахтаулова, Тетяна Привалко та Ігор Каретніков. Модерував захід регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар. Він розповів про процеси декомунізації та деколонізації на Полтавщині, навів позитивні та негативні приклади в низці територіальних громад області.


22 грудня в просторі Veterans HUB ODESA відбувся прем’єрний показ короткометражного документального фільму, присвяченого подіям 1949 року, коли Одесу інкогніто відвідав Головнокомандувач УПА Роман Шухевич, щоб поліпшити своє здоров’я.

Фільм знято в межах проєкту «Український південь», що покликаний популяризувати маловідомі факти з української історії півдня нашої держави.

Презентували фільм співробітники Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, а також акторська група: Оксана Харітонова, Олександр Прімак, Олег Рубель та режисер Сергій Мукаєянц.

Презентації передували допрем’єрні покази у військових навчальних закладах.