У Музеї пропаганди у Шепетівці експонується виставка «Рашизм – це…»

У Музеї пропаганди у Шепетівці експонується виставка «Рашизм – це…»

До 29 травня 2023 року в Музеї пропаганди у Шепетівці Хмельницької області діє виставка «Рашизм – це…».

Виставка розкриває зміст сучасної російської квазіідеології, яка замішана на суперечливому поєднанні ідей фашизму та більшовизму і під гаслами якої росіяни вбивають українців.

16 стендів виставки розповідають про питомі ознаки й характерні риси рашизму: культ «скрєп» і культ вождя, імперський реваншизм і «побєдобєсіє», агресивну пропаганду і ксенофобію, а також ті злочини, які здійснюють рашисти.

«Поняття «рашизм» описує сукупність ідей і практик, притаманних нашому ворогові. У цьому понятті неважко впізнати риси його історичних попередників – сталінізму та нацизму, але тепер це все повторюється у XXI столітті. Рецидив цього зла став можливим, оскільки в Росії не відбулося переосмислення тоталітарного минулого. Замість засудження його пропагували, і ті злочини, які коять російські окупанти в Україні, освячуються кремлівською пропагандою. У своїй виставці ми показуємо проблему комплексно: як пропаганда призводить до вбивств», – зазначає один зі співавторів та організаторів виставки, співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Максим Майоров.

Над проєктом працювали Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпекиУкраїнський інститут національної пам’яті й Національний музей Революції Гідності. Уперше його представили в Києві у вересні 2022 року.

Електронний варіант виставки доступний на сайті УІНП за посиланням.

Фото Музею пропаганди