Інститут фізики Національної академії наук України позбувся цитати Лєніна

Нещодавно Інститут фізики Національної академії наук України позбувся цитати Лєніна, яка була розміщена на внутрішній поверхні склепіння центрального корпусу.
На початку минулого року Український інститут національної пам’яті надавав роз’яснення Інституту фізики НАН України з приводу елементів оздоблення інтер’єру центрального корпусу будівлі, а саме щодо цитати «Ум человеческий открыл много диковинного в природе и откроет ещё больше» В.І.Лєніна – особи, яка обіймала керівну посаду у вищих органах влади та управління СРСР (у 1923–1924 рр. – Голова Ради Народних Комісарів СРСР).

Так, згідно з пп. «е» п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», до символіки комуністичного тоталітарного режиму віднесено «зображення гасел комуністичної партії, цитат осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), осіб, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування (крім цитат, пов’язаних з розвитком української науки та культури), працівників радянських органів державної безпеки всіх рівнів».
Відповідно цей напис не був пов’язаний із розвитком української науки і культури та належав до символіки комуністичного тоталітарного режиму, а тому підлягав обов’язковому демонтажу, що, власне, нещодавно і сталося.