Інститут випустив унікальний календар на 2020 рік «Українські жінки ХХ століття»

Інститут випустив унікальний календар на 2020 рік «Українські жінки ХХ століття»

 

Новинку до наступного року випустив Український інститут національної пам’яті. На початку грудня надруковано настінний календар «Українські жінки ХХ століття», до якого увійшли видатні, але маловідомі українки, чиї ювілеї відзначатимемо у 2020-му.

Одна із засновниць Української гельсінської групи; перша жінка в Австро-Угорщині, яка отримала диплом лікаря; зв’язкова ОУН, що понад дев’ять років пробула в підпіллі; заступниця командира авіаполку спеціального призначення; засновниця жіночих відділів «Карпатської Січі»; вчена-дослідниця геофізики та астрономії, на честь якої названий один із кратерів Венери…

Ці жінки були винятковими в історії України. Кожна з них у різний спосіб вплинула на становлення та розвиток української держави, її культуру, освіту й науку наприкінці ХІХ – ХХ століттях.

«Ми прагнули представити постаті маловідомих жінок, які працювали в різних напрямках суспільного та державного життя. Вони були носіями українства, своїми діями відстоювали українську національну ідею та прагнули створення української держави. Або здійснили вклад у розвиток української науки, культури, освіти чи мали інші визначні досягнення. Настінний календар має стати одним із візуальних елементів у подоланні «невидимості» жінок та їхнього внеску в історичний процес», – зазначає ініціаторка проєкту, головний спеціаліст Управління популяризаційно-просвітницької роботи Українського інституту національної пам’яті Наталія Слобожаніна

Над проєктом працювали:

Авторка: Наталія Слобожаніна.

Художник: Михайло Дяченко.

Консультанти з одностроїв: Олександр Бондар, Владислав Куценко.

Друк: Ярослав Копаниця.

Щоб отримати видання безоплатно для закладів науки, культури та освіти, музеїв, військових частин, журналістів, громадських організацій та інших установ.

1. Написати лист на ім’я Голови Інституту/Першого заступника Голови від імені державного органу, органу місцевого самоврядування, навчального закладу, громадського об’єднання (що працює з підлітками, військовими), державних та комунальних установ, закладів, які проводять діяльність із формування у громадян патріотизму і національної свідомості, відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу (далі - заявник). Лист підписується керівником.

2. У тексті листа обов’язково вказати:

- назву та кількість примірників видань, які заявник бажає отримати;

- мету розповсюдження;

- в тексті обов’язково зазначити, про «ОТРИМАННЯ НА БЕЗОПЛАТНІЙ ОСНОВІ»;

- контактну особу Заявника, з якою можна буде координувати дії щодо пересилання примірників.

3. Лист надсилається:

- поштовим відправленням за адресою: вул. Липська, 16, м. Київ, 01021; Український інститут національної пам’яті;

- на електронну пошту - uinp@memory.gov.ua.

4. Після отримання листа та його реєстрації співробітники Інституту зв’яжуться з контактною особою для уточнення необхідної інформації та погодження термінів і способу передачі видання.

5. Видання можна отримати безпосередньо за місцем знаходження Інституту у час, погоджений зі співробітниками.

6. Передача гри здійснюється тільки після надання належним чином оформленого Акту приймання-передачі. Акт готується співробітниками Інституту двох примірниках, які підлягають двосторонньому погодженню та підписанню керівниками, скріплюються печатками у разі наявності. Після підписання акту заявником один примірник  залишається в Інституті.

Також ви можете звернутися до представників Українського інституту національної пам’яті в регіонах:

Чернігів Сергій Бутко, Сергій Горобець;

Вінниця Богдан Галайко;

Харків Марія Тахтаулова;

Одеса Сергій Гуцалюк;

Дніпро Ігор Кочергін;

Луцьк Леся Бондарук;

Полтава Олег Пустовгар.