«Локальна пам'ять»: хакатон з пам’яті на Чернігівщині та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  хакатон з пам’яті на Чернігівщині та інші новини регіонів

 

4 квітня в Національному університеті «Чернігівська політехніка» вперше був проведений хакатон-конкурс для студентів з розробки цифрових проєктів пам’яті, який відбувся завдяки співпраці з фондом «Партнерство задля стійкості України».

Чернігівські студенти представляли проєкти пов’язані з пам’ятю про російське вторгнення у ріднмоу краї.  Студенти презентували свої проєкти пам’яті про події російського вторгнення на Чернігівщині: від завданої шкоди та меморіалізації загиблих до особистих історій людей та тварин, гумору воєнного часу.Проєкти від учасників були доволі різноманітними, включаючи розробку сайту та чат-ботів, створення відео для візуалізації даних, передачу інформації за допомогою коміксів.

Перемогу здобула команда «Ехо війни». Друге місце розділили між собою команди: «Відродження пам’яті» та «Вдячні героям» . Третє місце забрала команда «Patriot».


Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади підтримав перейменування низки населених пунктів, назви яких містять символіку радянську тоталітарну чи російську імперську політики.

  • село Новомосковське Глобинської міської ради Кременчуцького району Полтавської області на Лоза;
  • село Першотравневе Зіньковської міської громади Полтавського району Полтавської області на Прилівщина;
  • село Червона Долина Полтавської міської громади Полтавського району Полтавської області на Долина;
  • село Первомайське Михайлівської громади Полтавського району Полтавської області на Гуляйстеп.

У Миргородському районі завершено процес позбавлення від радянської тоталітарної та російської імперської спадщини об'єктів топонімії. Останні перейменування відбулись у селах Мартинівської, Великобудищанської та Великосорочинської територіальних громад.

У Великих Сорочинці вулицю Чайковського перейменували на вулицю Мазепи. А вулицю Чехова перейменова на честь Леоніда Глібова. У селі Тепле Великобудищанської громади вулицю Мічуріна перейменували на вулицю Миру. У селі Красне Мигородського району  вулицю Першотравневу перейменовали на Паркову. 

Також процес позбвалення від радянської тоталітарної та російської імперської спадщини об'єктів топонімії завершила Чорнухинська громада Лубенського району Полтавської області. Перейменовано сім об’єктів топонімії у селищі у Чорнухи й селах Вороньки, Загребелля, Красне та Хейлівщина.


17 квітня  для магістарантів Факультету історії та міжнародних відносин Донецького національного університету імені Василя Стуса співробітник Інституту Олексій Серветнік провів лекцію «Деокупація свідомості в умовах сучасної російсько-української війни».

Співробітник УІНП зазнайомив здобувачів із основними напрямками роботи, завданнями Інституту, закцентувавши увагу на проєктах в контесті новітньої російсько-української війни, процесах декомунізації та деколонізації.