«Локальна пам'ять»: підготовка до вшанування 90-х роковин Голодомору та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  підготовка до вшанування 90-х роковин Голодомору та інші новини регіонів

4 листопада регіональні представники Українського інституту національної пам'яті в Чернігівській області провели методичний семінар для вчителів історії закладів освіти Новобілоуської сільської ради Чернігівського району.

У межах семінару педагоги вивчали, як застосувати у практичній роботі рекомендації УІНП під час оновлення експозицій шкільних музеїв відповідно до вимог українського законодавства.

Також співробітники УІНП передали видання Інституту школі об’єднаної громади та  провели консультативну нараду з Олександром Чаусом – начальником відділу культури, освіти, сім’ї, молоді, спорту та туризму Новобілоуської сільської ради щодо відповідності пам’ятних знаків і пам’ятників на території громади.

У Чернігівській міськраді 3 листопада відбулося чергове засідання консультативно-експертної робочої групи з подолання тоталітарної та російської імперської спадщини.

Розглянули численні пропозиції громадськості щодо нових назв вулиць обласного центру. Зокрема, обговорювалась пропозиція щодо перейменування стадіону Гагаріна на честь Андрія «Шерифа» Козаченка – фаната чернігівського футбольного клубу «Десна», який загинув у лютому 2022 року при захисті Чернігова від російської агресії.


31 жовтня в Луцькому педагогічному коледжі відбулась тематична зустріч-лекція присвячена 130-річчю від дня народження та 85-річчю з дня смерті українського письменника, режисера Миколи Куліша.

Представниця Західного відділу УІНП Леся Бондарук розповіла студентам і викладачам про трагічні сторінки в історії українського культурного й літературного періоду «Розстріляного відродження», поділилася враженнями від поїздки у 2003 році в Сандармох та на Соловецькі острови в російській Карелії, розповіла про свої дослідження у цій темі.


3 листопада у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського відбулася ХХХІV Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція «Вінниччина: минуле й сьогодення», присвячена 90-м роковинам Голодомору-геноциду 1932–1933 років. Співорганізатором конференції виступив Центральний міжрегіональний відділ УІНП.

«Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. Нашим спільним обов'язком є гідно вшанувати вбитих голодом жертв московсько-комуністичного тоталітарного режиму й передати пам’ять про трагедію та вчинений злочин наступним поколінням. Маємо нагоду посилити увагу до акції «Запали свічку» – активніше закликати засвітити вогник у кожній домівці. Це – вияв нашої скорботи за жертвами Голодомору, пам’яті про загиблих сучасних героїв російсько-української війни, і віри в те, що в майбутньому такі трагедії не повторяться», – зауважив начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.

Для університету також презентували фотоальбом до 30-річчя Незалежності України «Незалежність. Найкращий час»/«Independence. Prime Time» та інші видання Інституту.

Загалом до роботи конференції – наживо та онлайн – долучилося близько 100 дослідників, краєзнавців, освітян з усіх регіонів України. За підсумками роботи конференції видали збірник наукових праць.


Начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко 8 листопада провів історико-просвітницькі зустрічі з національно-патріотичної тематики зі студентською молоддю Професійно-технічного училища №14 у селищі Вороновиці та Вінницького вищого професійного училища сфери послуг.

Темою зустрічі було обговорення трагедії та злочину Голодомору-геноциду 1932–1933 років.


9 листопада на Європейській площі Вінниці відкрили виставку «Комунізм = Рашизм», створену командою Архіву національної пам’яті. У місті вона експонується за сприяння Музею Вінниці.

Директор Архіву національної пам'яті Ігор Кулик презентував відвідувачам матеріали виставки. Участь у презентації взяли керівник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та співробітник відділу Олексій Серветнік.


9 листопада, в День української писемності та мови, Одеса долучилася до акції  «Диктант національної єдності». Цього разу акцію «Суспільне» з партнерами організували в славнозвісних одеських катакомбах.

Керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк розповів про історію одеських катакомб, провідну роль українців у видобутку вапняку для будівництва Одеси та стратегічну роль системи каменоломень у часи загроз місту.

На заході були презентовані друковані видання Українського інституту національної пам’яті.


У центрі Одеси за підтримки Південного міжрегіонального відділу УІНП відбулась перша екскурсія, присвячена українським акцентам у місті. Її провів історик Сергій Боган.

Першими екскурсантами стали українські військові. Сергій Боган розповів про українську домінанту в населенні Гаджибея та всього Північного Причорномор’я в доросійський період, про важливу роль українців у будівництві та розвитку Одеси. Історик познайомив військових, зокрема, з періодом українського ренесансу Одеси під час Української революції 1917–1921 років. І про репресії українців міста в радянські часи. Окремою частиною екскурсії стали події травня 2014 року, передумов конфлікту й перемоги українського середовища на початку великої агресії Росії проти України.


Співробітник Південного міжрегіонального відділу УІНП Олександр Городилов провів відкриту лекцію про Ханську Україну та роль кримських татар у формуванні української політичної нації для біженців.

Учасникам заходу показали фільми Українського інституту національної пам'яті про Ханську Україну та козаків-мазепинців, які, тікаючи від російського царату, осіли на південній Бессарабії. Зустріч відбулася в межах розмовно-інтеграційного клубу, який в Одесі проводить громадська організація  «Десяте квітня» та UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні.


Південний міжрегіональний відділ УІНП взяв участь у міжвідомчому науково-методичному семінарі для працівників шкільних бібліотек «Національно-патріотичне виховання як чинник формування громадянської свідомості учнів засобами бібліотечної роботи». Захід організувала Одеська національна наукова бібліотека.

Семінар став комунікативним майданчиком, який поєднав провідних фахівців бібліотек, науковців, освітян, викладачів, методистів виховної роботи, представників громадських організацій. До семінару на платформі ZOOM та під час трансляції події на фейсбуці долучилися понад 180 слухачів.

Співробітниця Південного міжрегіонального відділу УІНП Уляна Громович прочитала лекцію, презентувала «Проєкти та матеріали Українського інституту національної пам'яті у сфері національно-патріотичного виховання». Вона розповіла про роботу УІНП у реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті українського народу, організацію вивчення історії українського державотворення та поширення відповідної інформації в Україні та світі.