У Гадячі на Полтавщині увічнили діячів Української революції 1917-21 рр. Павла, Григорія та Миколу Чижевських

У Гадячі на Полтавщині увічнили діячів Української революції 1917-21 рр.  Павла, Григорія та Миколу Чижевських

Меморіальну дошку  цим громадським, політичним і військовим діячам кінця ХІХ – початку ХХ століття встановили цими днями у гетьманській столиці Гадячі на фасаді  будівлі  управління фінансів райдержадміністрації. Пошанування видатних земляків-уродженців Гадяцького краю стало можливим завдяки   рідні Чижевських,  Полтавського обласного відділення міжнародної організації «Жіноча громада» , райдержадміністрації   та  депутатів Гадяцької районної ради, які на сесії прийняли рішення про встановлення дошки.

На урочисту церемонію відкриття меморіальної дошки завітали не лише гадячани, але й гості з Києва, Черкащини та з-за кордону. Слово видатним землякам присвятили перший заступник голови Гадяцької районної державної адміністрації Сергій Бондаренко, начальник фінансового управління РДА Оксана Кулик, сотник історичного клубу «Чорні запорожці» Роман Боровик, правнук  Павла Чижевського  Роберт. Освятив  дошку родині  Благочинний Гадяцького району, настоятель Свято-Михайлівської храму Православної Церкви України протоієрей Олег Пограничний освятив дошку. На пошану родини Чижевських співав народний артист України, знаний кобзар Тарас Компаніченко.

«Ми вслухалися в акорди одного із Січових клейнодів – тулумбаса «Чорних запорожців», котрі відродили полк героїв боротьби за свободу України 1917–1921 років, продовжують його традиції та відновлюють пам’ять про визвольні змагання після І Світової війни. Серед козаків-«чорношличників» українці й поляки із Закерзоння. І мідний барабан усе кликав нас пам’ятати видатних земляків, котрі пішли у вічність на чужині, але чиї подвиги прислужилися Незалежності й Волі України, славлять рідний Гадяцький край й відгукуються в наших душах глибокою вдячністю їм за жертовність і непохитність. Із непорушною вірою в силу й непоборність українського народу кожен ще і ще віддавав шану світлим іменам Павла, Григорія й Миколи Чижевських та приніс святу пам’ять про них із Гадяча до рідних місць – Полтави, Києва, Василькова й Корсуня-Шевченківського, польської столиці й Перемишля – аби справа героїв була гідно пошанована», - поділилася враженнями від урочистостей та візиту до Гадяча учасників історичного клубу «Чорні запорожці» очільниця Полтавського обласного відділення міжнародної організації «Жіноча громада» , ініціаторка встановлення дошки , заслужений працівник культури України Валентина Шемчук.

Вона нагадала  присутнім на урочистостях, що Павло Чижевський – один із тих, хто боровся за свою самостійну державу – Українську Народну Республіку. Уродженець Гадяча – член Української Центральної Ради, торгово-фінансових комісій УНР в Австрії, Чехословаччині, Польщі й Швейцарії. До кола інтересів належали майнові й кредитні питання УНР в Берліні, Відні, Празі, а перові публіциста – низка статей та видань на актуальні теми суспільно-політичного життя й українського національного руху. Павло Чижевський – палкий поборник і народної освіти. У Женеві важливим для нього у формуванні політичних переконань було знайомство із земляком істориком і філософом, економістом і публіцистом, літературознавцем і фольклористом Михайлом Драгомановим. Сини Павла Чижевського – Григорій і Микола – народилися в селі Ціпки Гадяцького повіту, відстоювали незалежність  зі зброєю в руках, ставши офіцерами армії Української Народної Республіки. Полковник Григорій Чижевський був губернським комісаром Центральної Ради та Директорії на Полтавщині, міністром внутрішніх справ УНР, учасником Другого Зимового походу, начальником артилерії Української повстанської армії. Відійшов за вічну межу в польському місті Келецьке. Підполковник артилерії молодший син Павла Чижевського Микола був учасником Першого зимового походу на посаді  командира 4-ї гарматної сотні 3-го кінного полку, у складі Волинської повстанської групи взяв участь у Другому зимовому поході.

«Український інститут національної пам’яті докладає зусиль, аби  державна політика національної пам’яті  об’єднувала українське суспільство. Відкриття цієї дошки – це приклад ефективної співпраці влади і громадськості. Завдяки цьому український символьний простір Полтавщини поповнився ще одним місцем пам’яті на честь подвижників Української революції 1917-21 рр.», - так відгукнулися на подію в Північно-східному міжрегіональному відділі УІНП. Зокрема, співробітник відділу, регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар привітав голову «Жіночої громади» Полтавщини Валентину Шемчук  з  успішною реалізацією громадської ініціативи та висловив сподівання, що   популяризація історичної правди про родину Чижевських триватиме. Зокрема, він повідомив , що УІНП ініціюватиме   показ короткометражного документального фільму «Поборники незалежності. Павло Чижевський»  у навчальних закладах Гадяцького району. Цей іформпродукт за кошт обласного бюджету у 2017 році  було  виготовлено на обласній державній ТРК «Лтава» ( нині філія НСТУ «UA Полтава») за підтримки Полтавських обласної ради та держадміністрації.