«Локальна пам'ять»: Дискусії про дарк-туризм в Чернігові та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  Дискусії про дарк-туризм в Чернігові та інші новини регіонів

28 жовтня у Черніговському обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського відбувся захід присвячений питання осмислення російсько-української війни. 

У заході взяли участь представники Чернігівської міської ради, громадських організацій, науковців, регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко. Фахівці публічно обговорювали питання дерусифікації та українізації на прикладі досвіду Чернігова та Одеси, а також етичні межі дарк-туризму під час російсько-української війни.


31 жовтня співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Бутко взяв участь пленарному засідання Всеукраїнської науково-практичної конференції «Освіта в умовах війни : ціннісно-смислові орієнтири перемоги України».

Науково-практичний форум освітян відбувся в Чернігівському обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського. Співробітник Інститут виступ з доповіддю про важливість історичної освіти у формуванні національної ідентичності.


 

Начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк взяв участь круглого столу «Особливості залучення громадськості до формування та реалізації напрямків та заходів регіональної ветеранської політики на Одещині». 

Сергій Гуцалюк наголосив про необхідність якомога більше приділяти уваги моральному стану військових, бо їх розуміння ситуації, їхня вмотивованість, збудована на знаннях української історії зокрема — це запорука і високого духу на передовій і гідної пошани воїнів в українському суспільстві.

Захід відбувся на базі ветеранського простору Одеси і зібрав профільних чиновників Мінветеранів, Одеської обласної військової адміністрації, Одеської міськради а також волонтерів та представників установ, що займаються реабілітацією військовослужбовців і ветеранів війни.


 

 

26 жовтня  відбувся науково-методичний семінар для бібліотекарів шкільних бібліотек «Національно-патріотичне виховання як чинник формування громадянської свідомості учнів засобами бібліотечної роботи», організований Одеською національною науковою бібліотекою.

 

Семінар поєднав провідних фахівців бібліотечної справи, науковців, викладачів, методистів виховної роботи, представників громадських організацій. До семінару на платформі ZOOM із коментарями та запитаннями долучилися понад 200 слухачів.

Співробітниця Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Уляна Громович презентувала учасникам проєкти та матеріали Інституту, що будуть корисними у роботі.


 

1 листопада у Одеському фаховому коледжі транспортних технологій відбулась зустріч-бесідв зі студентами III-х курсів на тему «Російсько-українська війна. Логіка подій».

Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк розповів про основний перебіг подій російсько-української війни, починаючи з 2014 року, особливо зосередився на подіях повномашстабного вторгнення Росії у лютому 2022 року. 


 

1 листопада в Одесі відкрилася виставка «Я був поляком громадянином України», на якій представлено портрети та життєвий шлях поляків громадян України, які загинули в боротьби з російським агресором.

Представники Південного міжрегіонального відділу Сергій Гуцалюк та Уляна Громович взяли участь у відкритті виставки. Сергій Гуцалюк висловив вдячність за організацію заходу та зауважив на важливості підняття теми увічнення пам'яті українських захисників.