У Києві відкрилась виставка про історію Маріуполя

У Києві відкрилась виставка про історію Маріуполя

4 жовтня у Києві відкрилась виставка «Наш Маріуполь», яка присвячена історії приморського міста Донецької області.

Вулична виставка складається з 15 банерів, що розташовані за адресою Хрещатик 22, біля приміщення Головпошти. Ідея виставки полягає у тому, аби за допомогою історичних фото та ілюстрацій показати історію міста-героя Маріуполя від козацького періоду по сьогодення. При цьому особливий акцент сфокусувати на його історичну приналежність до України. Виставка водночас має продемонструвати унікальність приморського міста, його промислове та культурне «обличчя».

У відкритті виставки взяли участь в.о. голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак, очільниця Департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради Діана Прима, директор Центрального державного історичного архіву України Ярослав Файзулін та Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. А також автори виставки — співробітник УІНП Віталій Бака та очільник ГО «Архі-Місто» Андрій Марусов

«Нагадувати про історію українських міст, які є окрасою нашої держави - наш обов’язок. Історія Маріуполя унікальна. Це історія того, як освоювались простори над Азовським морем. Це історія розквіту та співжиття української і грецької культури. Доля нині окупованого Маріуполя не може залишити нікого з нас байдужим. В умовах, коли ми зараз чинимо спротив російській агресії, особливо важливо нагадувати про історію усіх наших регіонів та міст», — пояснив у своєму вітальному слові Тиліщак. 

Директорка департаменту культурно-громадського розвитку Діана Трима зазначила, що «історія народженні та розвитку Маріуполя, це важливий пласт загальнонаціональної історії. І сьогодні, як ніколи, важливо говорить про це вголос. Розуміння того, що ми маємо підтримку стимулює та надає сили для подальшої боротьби за рідне місто»

Автори виставки Віталій Бака та Андрій Марусов розповіли про те, як відбувався процес створення проєкту. Зокрема Бака зауважив, що у виставці був важливий акцент на архітектурні та культурній спадщині міста, яка через російське вторгнення та окупацію перебуває у екстремально загрозливому стані. Марусов своєю чергою зауважив, що особливе місце у виставці віділене банеру про повернення місту Жданов історичної назви Маріуполь наприкінці 1980-х років, яке відбулось з ініціативи місцевих жителів. Тоді понад 60 тисяч маріупольці підписали петицію з метою відновлення історичної назви міста. 

Директор Центрального державного історичного архіву України Ярослав Файзулін зауважив, що використання архівним матеріалів у підготовці таких проєктів, адже «як хвилі об берег, об архівні матеріали розбиваються тези і російської імперської, і радянської, і тепер сучасної російської пропаганди». 

Виставку підготували Український інститут національної пам’яті, Маріупольська міська рада, Національний музей Тараса Шевченка та Маріупольський краєзнавчий музей. Експонуватиметься виставка до кінця 2023 року.